Лов на језичке грешке у телевизијским емисијама

Праћење телевизијског програма током лета у Србији, осим много стрпљења због силних реприза, захтева и много толеранције услед мноштва језичких грешака. Они који би требало да језик негују и шире његову добру употребу, као да се утркују у томе  ко ће више наружити српски језик користећи најрасрострањенији начин утицаја на народ – телевизијске фреквенције националне покривености. После неких десетак дана помног слушања и гледања оног што различите телевизије пласирају својим гледаоцима, закључила сам да је неписменост – говорна и писана, изгледа, најмања штета коју чине свом гледалишту, јер свим каналима царује незнање, дилетантизам, шунд и кич.

Ћирилицу користи само РТС и  мада ово не спада у домен језичких грешака, сматрам да је лепо користити српску ћирилицу с обзиром на чињеницу да је то најсавршеније писмо на свету.

Много тога због чега се ученицима смањује оцена на писменим задацима, али и у усменим одговорима, присутно је на телевизијским каналима, а вероватно и више од тога. На жалост, моја „ловина“ је богата, иако се томе нисам надала, а управо ћу навести своја запажања:

1. Милицине нове чизмице – емисија МИЛИЦА НА КВАДРАТ

– треба да гласи Миличине, јер у именицама овог типа се врши палатализација, тј. изузетак од палатализације, па ц треба да пређе у ч;

2. Турски језик – серија ИЗГУБЉЕНЕ ГОДИНЕ

– треба да буде написано турски, јер се имена језика пишу малим словом;

3. за ништа друго

– требало је да гласи ни за шта друго, јер се тако користи негацију уз одричне заменице

4. ланцете (акценат на 1. слогу) – АЛТ КАНАЛ (вести)

5. Ожени се домаћине! – наслов емисије на Првој

-именица домаћин је у вокативу, а није одвојена зарезом, мада се вокатив увек одваја од остатка реченице у писању зарезом, а у говору интонацијом, дакле треба да пише Ожени се, домаћине!

6. редовне грешке на скоро свим каналима су направилна употреба футура, потенцијала, назива неких места:

а)футур: рећиће, а треба рећи ће;

б)потенцијал: ми би могли, а треба ми бисмо могли;

в)Кулина: У Кулинама, а треба У Кулини, јер је ово именица ж. рода у једнини…

6. ИЗА ВЕСТИ – наслов је емисије на Авали

Предлог иза се користи као просторна, а не временска одредница, па наслов треба једноставно да гласи ПОСЛЕ ВЕСТИ;

Advertisements

12 thoughts on “Лов на језичке грешке у телевизијским емисијама

  1. Можда не би било лоше да се осврнете и и на српске преводе страних филмова који се емитују на телевизијама са националном фреквенцијом, у којима се појављују народне изреке несмислене за српски језик, на пример: “Падају жабе с неба“ (Лије к’о из кабла.), “Хвала, али не хвала“ (Не, хвала.), “Исусе Христе“ (Господе Боже.), “Хајде да дрмнемо пут“ (Пут под ноге), енглеска употреба личних заменица на почетку реченице и сл.

    • Још једном ћу Вам се захвалити за активан приступ проблему, али признаћете да свако од нас може да начне тај колач с неколико страна, па нећемо успети да се сретнемо. Позивам Вас да сва своја запажања доставите, радо ћу их објавити уз поштовање ауторства, наравно. Поздрав! 🙂

  2. Ево идеје за нови рад: „Сигурно сте досад чули или прочитали реченицу: „Долазим за пар минута“, а онда сте чекали ко зна колико. Овако изговорена или написана порука требало би да значи да некодолази или се враћа за два минута.

    Пошто већ није тако, требало је бар да стоји: „Долазим за неколико минута“ јер неколико значи „неодређено колико, више од четири“, па бисте се, ако ништа друго, припремили за дуже чекање! Овако не преостаје вам ништа друго до наде да сви људи не касне и да поштују туђе време“.

    Аутор наведеног текста је наш колега Саша Чорболоковић из Бора који се такође бави ловом на језичке грешке:)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s