Странац г-дин Марсо

Када се појавио роман „Странац“ Алберта Камија, био је заиста странац на литерарној сцени, јер се није бавио дневном политиком, ни научном фантастиком. Писац се бави сасвим „неинтересантном“ темом – згодама и незгодама малог човека у малом граду, који стицајем околности завршава живот као злочинац. Догађаји који чине живот овог обичног човека немају никаквог смисла ни реда, па и читав живот Мерсоа чине апсурдним.

Главни јунак Камијевог романа је Мерсо, ситни банкарски чиновник, није препознатљива и лако схватљива личност.. Ни од кога ништа не тражи и признаје другима право да раде шта желе. Његово размишљање о животу страно је свим људима који га окружују: „Али сви људи знају да не вреди живети. Углавном сам знао да је готово свеједно хоћу ли умрети у тридесетој или седамдесетој години живота, јер ће, наравно, у оба случаја други људи и друге жене и даље живети…“

Мерсо има своју истину. Он не живи, већ је допушта да га носи, односи, кида време. Не дели свој живот ни са ким, не осуђује, не осећа. Заправо он никада и не  размишља о стварима које би га емоционално узбудиле. „Јер чему то?“, питао би се он. Све ће се једном завршити и човек нема потребе да оставља утисак ни на кога, јер ће свима једном крај доћи. Толику реалност људи око њега не могу, а и не желе да схвате загледани у своју идеалну представу света и себе у њему. Зато што је довољно храбар да прихвати своју судбину и помирљив са свим ситуацијамакоје му живот доноси, Мерсо живи живот странца.

Мерсо је човек који одбија да учествује у друштвеној игри званој обичај. Он је искрен и поштен, једноставан и објективан. То га и доводи у ситуацију тако познату већини људи, који немају храбрости да је идентификују, већ прихватају шаблоне. Он не плаче на сахрани своје мајке, одмах после те сахране започиње везу, проводи се, наставља да ради, наставља живот без суза, кукњаве, сажаљења. То, уосталом раде и сви остали, само уз потребу да изговоре или ураде оно што други од њих очекују.

Повученост, затвореност и резигнираност чине Мерсоа неосетљивим и потпуно туђим обичним људима. Ипак, он није неосетљив. Он ужива у дружењу са Маријом чијој се лепоти диви, али је не лаже. Он јој не говори велике љубавничке лажи, не зато што је не воли, већ због тога што мисли да брак, породица, деца и све што обични људи називају животом, јесте пролазна категорија.

Мерсо поседује свест ослобођену предрасуда, страсти, у њој постоји места само за чулна уживања хедонизам. У његовом мирном, успореном, безбрижном свету све се савршено уклапа. Ужива у женама, сунцу, мору, лешкарењу. Пријатеље не бира. Људи њему прилазе, а он, као што сам каже, нема разлога да тражи од њих супротно. Његова једноставност и скромност осваја људе.

Како често животом господари случај, а не план, Мерсо случајно почини убиство. Осуђен је на смрт не зато што је убио човека случајно, већ због тога што није плакао на сахрани своје мајке, зато што се не понаша у складу са друштвеном нормом. Пресуда је само правно била утемељена на том случајном убиству, а прави разлог је управо то непоштовање конвенције. Процес се одвија мимо њега. Он чак и не жели ништа да дода, не устаје у своју одбрану последњи пут устајући против света и начина живота који је наметнут и лицемеран. Пошто се суди на основу неписаних норми, а резултат треба да буде искорењивање странаца, странац не жели да учествује у том процесу.

Ками је овим својим романом пружио окрутну, али истиниту слику о човековом положају у свету. Његов Мерсо схвата да човек живи у наметнутим оквирима и да је немоћан да их се ослободи. А као врхунски победник на крају долази смрт, која коначно обесмишљава људско трајање: „Ми ћемо умрети и зато ништа нема смисла; наша људска авантура је бескорисна“.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s