Фауст

Потреба да се конструише времеплов, сан о проналажењу Светог грала, чежња за натприродним моћима, нису ништа друго до поновљена спознаја ограничености човекове. Принуђен на обичност земаљског света човек је у сталној потрази за сврхом сопственог постојања. Решење ребуса трајни је задатак човечанства. И било да спознају тражи у непознаници будућности, или у вечном сну о бесмртности, или у побољшавању сопствених способности, суштина постојања човековог и смисао живота и даље су тајна.

У ту тајну покушава да проникне Гетеов Фауст. Он је особа која се у обичним земаљским оквирима осећа невољно и скучено. Иако онтелектуалац и човек обдарен многим знањима, Фауст не успева да своју душу засити ни понирањем у науку, а ни уживањем у највећим добрима овога света. Вечито незадовољан и неиспуњен, Фауст постаје симбол трагике човекове. Ограничен у бесконачности вечног кратким земаљским животом, спутан нејаким телом, а „затрован“ разумом, човек непрекидно жуди да постане битан део видљивог и невидљивог света.

Легенда о Фаусту није настала у шеснаестом веку. Она је део човекове природе од самог његовог постанка. Искушавање човекове снаге да се одупре савезу с тамом зарад сопствене афирмације и личног постигнућа, борба је коју воде генерације. Од Бога обдарен разумом човек то понекад лоше користи заблудело се приклањајући тамној страни живота. И без обзира да ли је предмет Божије бриге, или освајачки циљ Жаволовог посла, човек схвата да је увек сам. Препуштен је себи и неизвесности сопственог избора.

Ланци9ма смртности привезан за земаљско пребивалиште, а дарован божанском искром разума, човек је вечно разапет између граница своје двојне природе. Загледан у небеске висине, син Бога, а искушеник Ђавола стално сумња у себе и сврху свог постојања. Спознајом своје немоћи, Фауст престаје и да жели, и да сумња. Постаје равнодушан, а то је највећа увреда божанског порекла. И тек пошто душу прода ђаволу не би ли открио срж живота, Фауст доживљава просветљење. Али, преобрађење не дугује злу, већ оној исконској вези с Богом.

Све религије света проповедају да је Бог љубав. Хришћански Бог „дао“ је људима слобосну вољу и могућност избора сопственог пута. Величина божанског порекла је управо у тој слободи разума. Нико не постаје рођењем добар или лош, већ има слободу избора. Али, као би9ће које је једном погрешило и изгубило рајско наслеђе, човек и на земљи греши. Адамовог крхком вољом обдарен, човек често крене у искушење да пође лакшим, па самим тим и погрешним путем, јер жели мир и олакшање по сваку цену. Тако и Фауст бира свој пут – вечни живот и спознају сврхе постојања по цену проклетства и отпадништва од божјега закона.

До коначне спознаје пут је дуг, болан и тежак, али циљ је вредан труда. Упознајући љубав и доброту фауст почиње да жуди за раскидањем савеза са ћаволом. Но, мора да трпи последице својих одлука. И после много мука и искушења, упркос злоби, цинизму и бруталности за коју је, попут животиње, способан, Фауст открива истину: „Добар човек је у свом нејасном нагону сасвим свестан свог правог пута.“ Само добрим делима и мислима може опстати на путу аншеоске вечности. И тек када спозна да се радом за добробит других људи може постићи срећа, Фауст доживљава истинско откровење.

Гете спасава свог Фауста од пакленог уништења, јер сматра да величина натчовечанских чежњи подразумева и могућност прављења погрешних избора. Својим делом он нуди савршену утеху и пример свим људима радозналог духа и немирног ума. Својим ангажовањем свима који хрле у слуђене светове ради разоткривања сложених тајни суштине живота, Фауст пружа подршку свешћу да се увек треба неговати та искра божанске светлости у душама људи. Она им не дозвољава да се уљуљкају у досадну свакодневицу и равнодушни мир неамбициозних људи.

One thought on “Фауст

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s