ЛОВ (из збирке “Откуцаји душе“, центар за културу и уметност, Алексинац, 2009)

Тишина спокојем испуњава читаву долину. Никакав покрет, никакав звук. Само бела измаглица лагано плови ливадом. Сунчеви зраци стидљиво је прошарали правећи сјајну лепезу. Ситне пахуље својим немим плесом сасвим се лепо уклапају у неми ритам природе.

Одједном, мир свитања поремети изненадни прасак. Учини се да ин припада овом спокоју, јер дрво често пуца од хладноће, али покрет показа супротно. Тамнозелена јакна, до тада сакривена широким стаблом четинара, покрену се откривајући промрзлог ловца. Пажљиво је посматрао чистину пред собом, али му хладноћа не дозволи даље мировање.

Полако крену чистином ка потоку. На ситним зеленим власима траве као пена на новогодишњој јелци, сијале су смрзнуте капљице, које је он својим кораком рушио. Иза грма недалеко од потока помери се тамнозелени шешир. Тај покрет пропрати блесак сјајне значке с јеленовим ликом на десној страни шешира. Још један промрзли ловац. Почињу шапатом:

– Има ли нешто?

– Ма, нема ништа, ни да крцне.

– Изгледа да ће опет бити као прошле недеље.

– Не само прошле недеље, него већ прошла два месеца.

– Чудо једно! Не знам шта се ово дешава. Ма ни да видиш, а камо ли да омрсиш брке!

Разговор постаје све гласнији. То је, ваљда, и привукло трећег сапатника у хладноћи да им се приближи:

– Шта полемишете вас двојица, као да сте завршили лов?

– Па, шта да чекамо кад нема ништа!

– Макар ио да нема, а ви шетајте. Нисте дошли само да убијате.

– Ма, каква твоја шетња! Овде нешто мора да падне. Гледај какво место – чистина, поток…Савршено! Само да натрчи!

– Разрада овог плана се наставља са све већим бројем говорника, све док се читава група не окупи поред потока. Главно питање с којим су неки терали шалу било је: “Како отићи кући празног ранца по ко зна који пут?“ Следили су различити одговори од оног шаљивог да ће жене почети да сумњају у какв то лов иду, до неких који више личе на трибину о очувању животне средине.

Одавно је већ свануло, а на чистини поред потока нема ни магле, ни разговорљивих ловаца. Сви су се расули по шуми, осим једног за кога је поток најбоље стратешко место. Наваљен на стабло четинара посматра тихи плес пахуља. Прати на шта слећу. Полако прекривају зарђале конзерве, полураспаднуте опушке и испресоване пластичне флаше.

“Какви ли су то излетници?“- помисли у себи , па настави да мотри. баци поглед на поток. Мало боље се загледа у њега. Уместо некада бистре воде које су једва чекали да се напију некада, сада примети њену замућеност. Ни то није могло да сакрије пикавце, конзерве и кесе, које су као авети лелујале у брзој води притиснуте понеким каменом.

Није се осећао лепо посматрајући ово људско ругло. И сам осети неки стид, али му нагли покрет заокупо пажњу. На супротној страни пропланка угледа рогове. Стидљиво крочи из мрака тамних четинара срна сјајне длаке и крену ка потоку.

Сваки њен корак поклапао се с подизањем пушке. Ловац је био пажљив и срећан што му ветар дува у лице и доноси оклевајуће кораке опрезне животиње. и Баш кад срна окрену главу ка шуми, нишан се поклопи с њеним прсима. У секунди окидања, ловац крајичком ока спази и други бојажљиви покрет, али било је касно.

Потрча ка потоку у чију се замућену воду слевала румана течност. Снажно лупање његовог срца није му дозволило да погледа у правцу из кога се чуо уплашени трк. Само му се учини да у зеници која се гасила препозна лик уплашеног ланета. Сјај зенице се угаси онолико брзо колико је густој шуми било потребно да у своје наручје заштитнички привуче усамљено младунче.

Уз ломљење гранчица, трк и весеље окупи се поново ловачка дружина да прослави дуго очекивани улов.Смех, наздрављање, узвици. Само једно ћутање – оног у чије су се очи пресликале тужне зенице умируће срне и њеног сирочета.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s