СКИЦА ЗА ПОРТРЕТ ИДЕАЛНОГ МУШКАРЦА ИЛИ ЛЕПШИ ПОЛ И ЈАЧА ПОЛОВИНА (из збирке “Откуцаји душе“, Алексинац, Центар за културу и уметност, 2009)

Жена XXI века у свом последњем покушају јавног заузимања позиције која јој већ припада, истовремено свесна да мушкарац старог кова никада неће признати тај положај, револуционарно износи теорију о постанку човечанства, макар на страницама женских магазина: Бог створи мушкарца, критички га погледа и рече: “Могу ја то и боље!“ И Бог створи жену.’

Свесна свог савршенијег лика, Она га од давнина прикрива великодушно допуштајући свом мушкарцу да задовољи сујету класичним митом о Адаму и Еви. Само понекад, док доводи у ред купатило после Његовог туширања, или кад отказује састанак са пријатељицама да би Њему припремила торбу за лов, или кад пегла гомилу веша док Он заваљен посматра фудбалску утакмицу, или кад је Он љубазно замоли да са бебом, која плаче пређе у другу собу да Он на миру може да спава, или још у неким “ врло ретким“ приликама, Она машта о савршенијем делу Творца.

И док се на зидовима девојачких соба смењују ликови Гари Купера, Кевина Костнера, Кијану Ривса и Џастина Тимберлејка, настаје мит о принцу на белом коњу илити милионеру у белом мерцедесу. Тинејџерске снове о судбоносном сусрету, када ће је Он препознати међу хиљадама других, пасти на колена и изјавити јој љубав због које ће она зачути музику са небеса, замењује пажња лепо васпитаних локалних момака пристојног изгледа са просечним примањима и могућностима напредовања у каријери. Тако сневану реченицу – И живели су дуго и срећно! замењује реалност уз власника продајног ланца “луксузне“ робе пореклом са Тајланда, или уз професора с неотвореним продајним салоном половних аутомобила, или естрадног уметника с хонораром од свадбених солистичких концерата.

У међувремену, модерна жена очекује модерног мушкарца или Тарзана с Нобеловом наградом за физику. Да би задовољио модерну жену, Он мора да одговара њеним критеријумима:

1. Није неопходно да буде леп (мада је пожељно), али не сме бити дебео. Свакако се морају проверити и физичке карактеристике три последње генерације у његовој фамилији. Замислите, да вам дете личи на свекрву!

2. Требало би да буде елегантан, али не нападно, више по принципу – он то не ради намерно, он се такав родио;

3. Мушкарац за XXI век, мора да буде паметан, али не превише. Чисто да засени моје другарице, јер је паметнији од њихових мужева, али и да зна када ја треба да будем у центру пажње;

4. Треба да буде комуникативан, али не сме да прича превише. Ја говорим много, а ако и Он то буде чинио, говорићемо истовремено, па нећемо бити у стању да се чујемо. А ја не подносим мушкарце који ме не слушају!

5. Мој мушкарац мора да буде начитан, али и да региструје моју “говорну“ ману, т.ј. чињеницу да док причам, понекад имам потребу и да застанем да бих удахнула ваздух. Е, у тим паузама он треба да покаже своју реторику, али то морају бити велике мисли и есенцијалне истине као Ти си божанствена жена! или Ти си савршено створење! и томе слично;

6. Идеалан мушкарац мора да има иста политичка уверења као његова драгана или, ако су случајно различита, да своја временом промени. Савремена жена нема времена да га идеолошки образује и преобраћа, јер је на њеним плећима све више обавеза. Не штедећи време и снагу, Она на себе преузима и шопинг, и посету козметичару, педикиру, маникиру, и аеробик, и праћење модних трендова, и учење страних језика. Покушаји његове политичке едукације путем литературе такође дају мале резултате, јер је познато да чим поштена жена крене за својим обавезама (шопинг, педикир, маникир…), Он схвата да је измакао будном оку контроле и почиње да листа Спортски журнал;

7. Мушкарац који претендује да буде савршен требало би да буде маштовит, јер ће морати да задржи неумањену заинтересованост за облине своје партнерке, чак и кад престану да буду дискретне;

8. Он неизоставно мора да буде веран. То значи да за представнице супротног пола не сме имати другог интересовања осим интелектуалног. Може слободно да гледа и слуша друге жене, али сваки пут када га нека задиви, неопхпдно је да је упореди са мном, наравно у моју корист!

9. Било би дивно када би дотични био и романтичан. То не значи да мора да “откида“ на пољско цвеће, бубе и залазак сунца, али би сваки пут када гледам љубавни филм требало да ме остави на миру! И никако не сме да ми се подсмева што плачем! Хоћу да кажем да се у таквим филмовима ја редовно идентификујем са неким и тако посредно учествујем у филму. На пример, ако је главни глумац несрећан, трапав и прете му зли људи, ја се поистоветим са њим, па кроз све муке пролазимо заједно. Ако је, пак, главни глумац млад, згодан, паметан, храбар, ја се идентификујем са главном глумицом!

10. Савршени Он би требало да изрази снажну жељу да детаљно упозна женске послове, тако да кад год се ја превише осетим женом, извучем руке из сапунице и дрекнем Доста ми је свега!, Он треба да засуче рукаве и без речи настави тамо где сам ја стала. А што се мушких послова тиче, кад ја пожелим да их детаљно упознам, Он треба да ме од тога одврати неком мудром реченицом, као на пример Принцезо, није то за тебе!

P.S. Погрешно би било мислити да би на основу ове скице, мушкарац XXI века требало да буде млакоња. Не, никако! Он би, примера ради, морао да уме да тресне руком о сто и покаже ко је газда у кући! (ма ко то био)

И док модерна жена снева о модерном мушкарцу, пред њеним вратима се појављује расејани адвокат, замазани механичар, уморни зубар или распричани трговац и великим осмехом и са скромним букетом црвених ружа остави је без текста. Скица за портрет идеалног мушкарца и даље јој је у глави, али све чешће она убеђује себе – Можда Мел Гибсон срче кад једе супу! Можда Ричард Гир хрче док спава! Можда Том Круз прича глупе вицеве!

Пошто ју је овај господин Просечни оставио без текста, Она се присећа старе изреке – Кад наиђе мушкарац, који ће те натерати да ућутиш, знаћеш да је то онај Прави!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s