Растајемо се…

Како се ближио крај школске године, тако сам све пажљивије посматрала свој разред – тридесет чупаваца радозналих погледа и несташних покрета. На овај чудни брод укрцали смо се пре четири године уплашени, збуњени и стидљиви. Тада прво септембарско звоно није означило само почетак нове школске године. За нас та звоњава је значила и почетак заједничког живота, школовања и дружења. Како су часови пролазили, велики одмори јурили кроз наш дневни распоред, ми смо се све више упознавали, дружили, спријатељивали, па и заволели.

Нисмо увек били деца из родитељске и наставничке маште. Осам година смо шарали клупе и писали своја имена. Осам година смо се по ходницима и учионицама гађали, тукли, свађали, лагали, али смо се и добро забављали. Било је свађа без разлога и с разлогом, казни и укора, часова и бежања, гађања било папирицима, било гумицама или торбама. Сада се јасно сећам свих наших догодовштина, провала, љубави, излета, екскурзија…

Наставници су нас „решетали” разним питањима из градива, али ми се нисмо дали. Заједно смо откривали непознате светове Вавилонаца и Спартанаца, Њутњових закона, математичких теорема и граматичких правила. Смејали смо се и својим и наставничким пеховима, лапсусима и шалама. Временом и она строга и намргођена лица наших водича кроз непознато, постајала су некако мекша, насмејанија и дража.

Сада смо на циљу ове, а на почетку нове трке. Питања се множе, а осећања су помућена. Куда даље и с ким? Како се растати? Ко ће ме подржати?….

Ипак, без обзира на неизвесност будућности, уживајмо у сваком тренутку садашњости. Још смо на окупу, још се разумемо. Веза је и даље јака. Да се не би прекинула никада, да бисмо се препознали када чуперак оседи, желела бих да поруцим својој генерацији: „Сакупимо сва наша заједничка сећања украшена другарством и љубављу и закључајмо их у срце заувек. Можда ће тај бисер заједништва бити  једини знак препознавања када нам седи праменови умире коврџе. Тај бисер помоћи ће нам да се препознамо”.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s