Да је Вук живео у Нишу…

Говор најстаријих становника нишког краја знатно се разликује од стандарда, али му се приближава, закључак је неких лингвиста. По мишљењу других, Нишлије могу погодити место акцента, али не и његов квалитет, а четири акцента и дужина тешко да ће се чути код говорника у том крају.

Крајем прошлог века, Пол Луј Тома, Француз који је проучавао говор најстаријих становника нишког краја, закључио је да се елементи тог говора знатно разликују од стандарда, али му се приближавају. Тако је и данас.

niski govor3.jpg

Дијалекат села из околине Ниша данас се може чути углавном на пијацама.

„Продајем лука, паприку, трњинке сам продавала и сад ћу да се пакујем и идем кући“, каже седамдесетогодишња Севда Јоцић, из Лесковика, у чијем говору се чује само један акценат.

У граду ћете ретко чути облике као што су  узеја, донеја, свидеја. Али, Нишлије се свог говора не одричу, иако знају да није „баш правилан“.

Они који нису из Ниша, понекад имају проблема да разумеју саговорника: „Ја пола не разумем Нишлије, не знам шта значе те речи; причају како коме падне на памет.“

niski govor2.jpg
приф. др Срето Танасић (с лева)

То не значи да Нишлије не знају стандардни говор, али: „код куће или у друштву, када се опустим, говорим својим, да кажем матерњим језиком“.

Студенти Србистике на Филозофском факултету у Нишу знају да нема правилног или неправилног говора, и да постоје стандардни језик и народни говор. Према речима студенткиње Катарине Виторовић, на факултету се, углавном, може чути стандардни говор.

„Обично говорим дијалектом или наддијалектом, врстом језика који је ближи стандардном језику“, каже Влада Стојановић, студент србистике.

Мени ми за мене није

Нишки говор припада призренско-јужноморавском говору. Јордана Марковић, управница Департмана за српски језик нишког Филозофског факултета, каже да овај говор карактеришу поједностављивање падежног система и само један, тзв. експираторни акценат:

niski govor1.jpg
проф. др Јордана Марковић

„Ако говорник овога краја примећује да нешто није у реду са његовим акцентима, он ће покушати да погоди место акцента, а акценат сигурно не. Четири стандардна акцента у овом крају сигурно неће моћи да се чују.“

Још једна одлика која се често може уочити код говорника овог дијалекта је употреба удвојених облика личних заменица (мени ми донеси…), којима се додатно наглашава значај говорника у ономе о чему прича.

Нишлије, ипак, сматрају да је њихов говор књижевни – нашао се у делима Стевана Сремца у говору његових јунака, а да је, кажу, Вук Караџић боравио у овим крајевима, овај говор би данас постављао стандарде.

извор: РТС

преузето са сајта http://www.unijasprs-nis.org.rs)

Advertisements

2 thoughts on “Да је Вук живео у Нишу…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s