Савин кладaнац (Савин извор)

Црна Трава и њена околина ових дана помиње се по отежаном животу под наносима снега, али оно што заслужује прве минуте дневника, свакако је вест о посебном дечаку из села ове општине.

Никола Митић сваког дана путује по 4 км од своје куће до школе и назад. Не воли граматику, али обожава књижевност. Има предивну машту и талентован је за сањарења. Други наставници у њему не виде таленат, али му признају способност да о обичним стварима износи своју филозофију!

 На срећу, наставница српског Соња Ђорђевић довољно се разликује од осталих колега да је одмах препознала даровитост овог дечака и пружила му безрезервну подршку. Зато ће се обоје радовати 28. јануара  када Николи у Руском дому у Београду буде додељена и званично награда на Светосавском литерарном конкурсу Друштва Свети Сава из Београда на коме је међу више од 400 радова Николин рад по оцени жирија заслужио 2. место.

Савин кладaнац

У мојој махали, махала Дел (село Градска, општина Црна Трава), постоји место које је добило назив по имену Светога Саве. То је један извор који стари називају Савин кладанац. Слушао сам ову дедину причу о томе како је кладанац добио име: 

„У оној време живели су стари људи који су имали веру у Бога, имали су своју славу. У тој време, људи су причали, сретнеш Светог Саву и питаш га: “Куде идеш?“, а он носи стовне у руку и котле на обрамицу, па каже: “Идем на кладанац.“ Пошто је било такво време, људи су били побожни, веровали су у Бога и свеци, а, у тој време, Свети Сава је бил монарх (свештеник), имал је обичај да обилази села и вароши, па оној које му се свидело и видел да је добро (народ туј да је добар), он је онда у тој место тај кладанац осветил и дал му његово име  и рекал би тад: „Овој од саг Савин кладанац.“ Тако било и остало до данашњег дана.“

Дијалекатске речи:

кладанац – извор

стовне – посуде за воду

на обрамицу – на рамену, о рамену

                                                                      Никола Митић,

7. разред

наставница Соња Ђорђевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s