“Budva na pjenu od mora“

Кад говорим деци о развоју српског књижевног језика, морам да изнађем различите паралеле да би они попамтили све називе, јер има пуно етапа и много комбинација старословенски, српскословенски, славеносрпски…Да се не би погубили у том српско- и словенски- 🙂 увек их “смарам“ да не кажем “давим“ неком причицом надајући се да ће им баш она “упалити“ лампицу ако буде требало приликом полагања теста.

Тако, кад говорим о српскословенском језику, кажем да је то 12. век и да српска држава јача под вођством Стефана Немање … бла-бла… добили су државу, па цркву…бла-бла…шта треба још да имају да их озбиљно схвате? Клинци се обично замисле, али после првих идеја – химна, грб – обично дођемо и до правог решења – ЈЕЗИК!

Јесте да су данашња деца паметна, али никад се не сете потребе новостворене државе за језиком, наравно, све док им не поменем наше новокомпоноване суседе – шта су радили кад су се одвајали…Име државе, химна, грб и наравно ЈЕЗИК!

Данас је мода да од дијалеката постају језици, лингвисти ћуте, јер их нико ништа и не пита, а ни ја као “мали“ наставник српског језика,  нисам нешто рада да се упуштам у ту полемику, нешто друго ми је привукло пажњу.

“Budva na pjenu od mora“ – ем латиница, ем нови црногорски језик! (Објашњење онима који не знаку о чему се ради – ово је назив нове црногорске серије која се емитује на “Prvoj“ ! (О латиници на српским телевизијама, неком другом приликом, јер ћирилицу и не користи ниједна друга телевизија осим РТС – а…)

Нису ме нешто много “голицали“ латинични наслови на српским телевизијама, али ми је ово пало у очи. Можда због оног традиционалног кремен-камена из Црне Горе, који се последњи моди предаје, можда због оних који Горски вијенац сматрају Библијом, а Милоша Обилића највећим јунакаом.

Тако се заплетох у породичну архиву, али и у дигиталне библиотеке, и ево, шта пронађох:

1. “Вођен побожношћу и жељом да се српска православна црква одупре турском уништењу, последњи господар Зете (односно Црне Горе) Ђурађ Црнојевић, по речима једног књижевног историчара „нашао је однекуд срчаност, надахнућа и далековидости да наручи српска слова и да на своме Цетињу заснује штампарију“. Његови штампари, са свештеником Макаријем „од Црне Горе“ на челу, успели су 1494-1496, пре него што је под турском силом нестала и држава и штампарија, да објаве пет црквених књига српском варијантом старословенског језика. Управо се навршава пет стотина година откад је – 4. јануара 1494 – објављена прва од њих, Октоих првогласник, као прва књига на словенском југу штампана ћирилицом.“

извод из чланка Српско штампарство,

Павле Ивић и Митар Пешикан

http://www.rastko.rs/isk/isk_09_c.html

2. У време књаза Данила се писало ћирилицом.

3. Његош је говорио за себе да је прво Црногорац, па Србин, а ћирилица му није сметала! Он је прихватио Вуково залагање за увођење народног језика у књижевност, па је венац славе уплео народним језиком у Горском вијенцу.  Штампао га је старом ћирилицом:

 4. И документа из времена краља Николе штампана су ћирилицом:

Ко још може да извуче из породичне документације пасош свог прађеда, документ из доба краља Николе? 🙂

Сад не знам како да дилему решим?! 🙂 Одох на студије српског “заљубљена“ у Његоша и Горски вијенац, а како је данас “ин“ писати латиницом, можда је дошло време да и ја своје “заљубљености“ мењам?!

P. S.

Ипак, Његоша не дам! А ни ћирилицу, јер шта ће ми латиница кад ме странци опет не разумеју! Моје је мишљење да је једино исправно овако:

I know who I am
по звону што са задужбина немањичких пева,
by the clarity of his voice,

 по томе што ме од Студенице до Милешеве
ancestors watching from the iconostasis
и што сваки у руци држи храм.

Advertisements

14 thoughts on ““Budva na pjenu od mora“

  1. Свака част! Уз допуштење употребићу Ваш рад за промовисање ћирилице у школи у којој радим.

  2. И регистарске таблице су биле на ћирилици до 1961. године!!!
    http://album.cirilica-beograd.rs/picture.php?/586/category/cgregistracije

    И данас могу да се користе слова која су иста по облику у ћирилици и латиници…
    Да сви буду задовољни, а да свако чита како треба 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s