Само да положимо завршни…

– Јеси чуо за песму Женидба Душанова?….тишина…Кад Душану забране да води сестриће, јер су кавгаџије, што је био само изговор…Милош Војновић је ту главни даса?….не, ништа…

– Немам појма. А, бре, наставнице, то смо учили још у 5. разреду!

– Добро, ајмо даље – Ропство Јанковић Стојана?….тишина…То је наш Одисеј. Знш ко је Одисеј?….тишина…Јеси гледао Троју?

– Јесам, наравно, Бред Пит.

– Да, Бред Пит игра Ахила, а знаш ли ко је Одисеј?…тишина…у филму он даје идеју да убаце дрвеног коња у зидине, знаш, сећаш се?

– То сам гледао, али какве везе има он с нашим  овим Стојаном?

– Па, као што се он враћа после 9 година из рата против Троје, тако се и овај наш враћа из Косовског боја после 9 година…сећаш се песме? …тишина…не…среће мајку у винограду….

– Можд асам био болестан кад смо то радили.

– Добро, прочитаћеш. Ајдемо даље. Посленичке песме, знаш неку?

– То нешто ко ови посланици?

– Не, они су посланици и ништа не раде, а ово су посленичке песме, о онима који су запослени 🙂

_ Кажите ми неки пример, можда се сетим.

– Јаблановса моба, Наджњева се момак и девојка…

– Е, ту знам…а ову мобу, никад чуо.

– Кујунџија и хитропреља?

– 😦

– Знаш шта ради кујунџија?

– Кује гвожђе.

– Не, него злато, гледаш Сулејмана Величанственог?

– Наравно.

– Е, да није султан, а прави накит, био би кујунџија… Добро, а шта ради хитропреља?

– Немам појма…………….

И тако ми преко посленика и вуне, влачања и ткања, дођосмо до председника општина и отимања власти као у Душаново време, али ко ће се сетити тог Душана, његовог царства до Егејског мора, па тог Уроша нејаког, па Србије најјаче и најслабије у истом веку и ко ће га знати који је, а тек да мозгамо о почетку Првог, не дај Боже, Другог светског рата!!!????

Али, децо, то је општа култура! 🙂

Ма, наставнице, ко да памти шта смо учили још у петом, ево само да положим овај завршни, за кад ми више треба све ово што ме испитујете….

 

 

 

10 thoughts on “Само да положимо завршни…

  • То је право питање!!! Али није поента у једном ученику, јер је ово стње мање-више код све деце. Нису заинтересовани, уче кампањски, за оцену, препознају градиво највише месец дана…Моје је мишљење да саветника треба да буде много више и да буду активнији, последице за оне који само гледају кад ће 6. и 21. треба да буду много оштрије, методике из друге половине прошлог века да се замене савременим, већина наставника да се обавести да осим Малог и Великог школског програма, постоји и рачунар, презентација, истраживачки рад, да се примају они који знају и хоће, а не подобни који могу, а не знају, јер су се у свему провукли, па и приликом запошљавања…Има тога још, али важно је и честитати колегама, који деци дарују осмех, а за то добију не само њихову приврженост, већ и мотивисане истраживаче и мислиоце!

   • Vaš tekst i nisam shvatio kao slučaj jednog jedinog deteta u Srbiji već kao primer šta prosvetni radnici koji su predani svom poslu vide svakog dana. Čitajući Vaš odgovor na moj komentar „pala“ su mi na pamet dva pitanja:
    1. Nisam prosvetni radnik pa ne znam šta su Veiliki i Mali školski programi. Da li možete u nekom svo sledećem tekstu da napišete više o njima? Posebno bi me zanimalo koje prednosti Vi vidite u njihovom korišćenju, a koje mane?
    2. Često čujem i čitam o tome kako se radi po nesavremenim nastavnim programima u osnovnim i srednjim školama i kako nam deca mnogo manje i lošije znaju gradivo nego generacije pre njih. Po Vašem mišljenju, zašto je to tako?

    Hvala

   • Мора да се сећате Малог и Великог школског програма, емисије на РТС-у, само сам Вас збунила контекстом. 🙂
    То је био образовни програм за децу пре једно 20 и кусур година, ја сам расла без компјутера и других чудеса, па како онда тим приступом заинтересовати ову децу сад “која лаје на звезде“а табеле и графикони, и графички прикази су у најсавременијој технологији – паноима од хамер папира? 🙂
    Ово друго питање у наредном чланку 🙂 Поздрав!

 1. Диван пример поплаве глупости у Србији. Узми му мозак, дај му кредит и он ће ти бити роб целог живота! Страшно…
  Мајо, велики поздрав!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s