Правопис није у моди

Ових дана дигла се велика галама у нашој јавности заинтересованој за полагање завршног испита у основним школама, јер је неки новинар у тренуцима “безвладности“ 🙂  нашао да је просвета неисцрпни извор сензација, па објавио да ће се “осмацима“ толерисати правописне грешке у питањима која се не тичу директно правописа. Колегинице, које већ неколико година непосредно учествују у реализацији завршног (чланови комисија и сл, а ја само “спремам“ ђаке)кажу да су већ пре пар година добили уз кључ решења и упутство да не морају да се придржавају правописне норме, ако задатак то изричито не тражи!

Сада се ја питам, а верујем и већина мојих колега, шта смо радили све ове године?! Што малтретирамо децу изузецима од правописних правила, кад ни правила не морају да промењују. Већ смо сведоци да пишемо како се ком снило, па што онда толико галаме ни око чега или можда око ничега?! 🙂 Шта је битно да ли је маскембал или маскенбал, ником неће отпасти круна с главе ако је Владика а не владика или вјенац, а не вијенац, нити смета ако је Кмет, а не кмет, а ни ако доктор буде др. мада ће значити други…

Само ми сад још већи жал што ми једно дете пре пар година изгуби поен због кмета, друго због вијенца, неко због неког зареза…Шта сад да радимо – да им вратимо поене?!

Или да реагујемо овако као на једном статусу на ФБ:

Reakcija studenta Uciteljskog fakulteta na najnoviju odluku ministarstva prosvete: „одлучијо самда више неморам да пазим на право пис јел министарство просвете толерише све могуће правописне грешке као и мешање 2. писма. дали ће им се та одлука исплатити видеће мо када гомила децама почне да пише овако попут ја. такође морам да изразим понос што сам први при писању овога статуса применијо најнове стандарде министарства просвете србије. велики поздрав за сви моји пријатељи који подржавају моју идеу. образовање на првом месту, све остало на другом а право пис на најзадњем месту. толико од ја. хвала ви свима на указано стрпљење и на читање овој текста.“

А одличан текст је написао и колега Зоран Милојевић на сајту Школа без зидова:

http://www.skolskidnevnik.net/2012/06/225/

Погледајте, промислите, па сами одлучите да ли је важно писати правилно или не. Али, имајте на уму да је због погрешно написаног зареза могла и глава да лети, кад је царски писар записао: УБИТИ, НЕ ПОМИЛОВАТИ,  а требало је УБИТИ НЕ, ПОМИЛОВАТИ!

11 thoughts on “Правопис није у моди

  1. Ovo upustvo se odnosi samo na nova pravila u pravopisu koja nisu u upotrebi ni godinu dana. Naime, po ovim novim pravilima više nije ispravno staviti dva znaka iterpunkcije jedan uz drugi, npr. završiti rečenicu sa navodnicima i staviti tačku. Kako đaci nisu imali vremena da primene ova nova pravila u radu u školi, ista neće važiti na testu, odnosno greške u OVIM novim pravilima se neće kažnjavati. Ostala pravila važe i dalje i greške vezane za njih će se kažnjavati. Nesporazum je nastao jer Ministarstvo nije decidno naglasilo da se stara, nepromenjena pravila i dalje primenjuju i greška u njima se ne oprašta.

    • Та нова правила нећу да коментаришем, јер о том Правопису из 2010. се прича у пола уста као да је највећа државна тајна! Издала га Матица српска уз сагласност Друштва за српски језик, али наставници српског су радници Минисарства просвете, а не Друштва, па чак ни они предани у куповини нових уџбеника и приручника с потешкоћом долазе до новог Правописа, који нема школску варијанту…Што се тиче правила за овогодишњи завршни, нагомилавање интерпункције било је грешка и раније, али то није толико битно као примери које су навели људи из Минисарства – како написати годину Косовског боја и сл. Титуле се и по старом, и по новом пишу малим словом, а они нашли владику Данила као пример да може и Владика Данило…Укратко, прво се огласе, па онда размишљају или усаглашавају став са ставом јавног мњења… Ја сам неко ко је одушевљен идејом завршног испита, исходима и много чиме што је Министарство урадило последњих година, али никако се не слажем са модерним ставом да нема јединица, да су наставници увек криви за неуспех ученика (мада у 80% то јесте истина), да су просветари унапред криви за све од непоштовања старијих у превозу до непознавања угрожених врста на Антарктику!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s