Откуд Јован Јовановић постаде Змај

Испеци па реци деци

Добар познаник и пријатељ песников, Лаза Костић, пише да су га звали Киш-Јанош, на мађарском Мали Јован, онако како су познаници, због ниског раста који је наследио и његов унук, звали Змајевог деду. Лаза се чуди откуд је њихов Киш постао Змај кад је то име тако необично за његову појаву и духовне одлике. „Зар онај омањи, вижљави, лепушкасти, милокрвни младић и – Змај”, зар „умиљати, духовити дружбеник”, „шаљивчина”, „спадало”, „доскакало”, „приклапало” да постане Змај, чуди се Лаза. Како је та „ала” преузела власт и над стваралаштвом умиљатог Киш-Јаноша.

А уствари,  Јован Јовановић је 1864. године покренуо сатирични лист Змај,  игра речима, пошто је  3. мај по јулијанском календару био дан одржавања Мајске скупштине 1848, када су Срби  у Сремским Карловцима добили аутономију којом нису били задовољни и живели су у уверењу да их је бечки двор изиграо. Тако од датума 3. мај постаде Змај.

Велики поштовалац Змајевог стваралаштва…

View original post 184 more words

Advertisements

2 thoughts on “Откуд Јован Јовановић постаде Змај

    • Хвала! То је један добар начин да се окружим паметним и креативним људима, који желе да сазнају више! И, наравно, да и ја учим од свих вас 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s