Речи које нисмо скоро чули (2. део)

ЧАНАК

И чанак је из карличиног рода. Он је као неко карличино “унуче”, да тако кажем. Било је исто од дрвета, врбовог или јововог, само много мањи. Био је као нека мала чиније, без ушију, а служио је и као чинија, ћаса, и као тањир. Добро изглачан изнутра и лепо нашаран споља, чанак је био и драга играчка пре и после јела. А јело се из њега и у детињству с великим апетитом и то дрвеним кашикама, које су биле толико велике да су их деца једва стављала у уста.

СТУПА

И ступа је дрвена. У то је комад тврдог, издубљеног дрвета, у коме се помоћу дрвеног тучка цитни бибер, бели лук, сува паприка, крупни шећер и друго. НЕкад су људи у ступама туцали и кукуруз и пшеницу и тако правили брашно за хлеб. Те велике ступе за кукуруз и пшеницу више не постоје! А мале ступе, као и оне које служе као сувенири или играчке, могу се и сада купити на вашарима и на разним излетичким местима, као што су Златибор, Врњачка Бања и чувени Опленац у Тополи.

НАЋВЕ

Наћве су сличне карлици, само су доста веће. Служе искључиво за држање брашна и за мешење хлеба. Некад се у сеоским кућама хлеб није месио и пекао сваког дана, већ једном недељно и то обично суботом. Зато суботом “мешаја” (жена која меси хлеб) замеси пуне наћве теста и направи толико хлеба колико је потребно целој породици за недељу дана. Хлебови су печени у хлебној фуруни..

БАКВИЦА

То је мала дрвена посуда у којоуј се носи вода за пиће. Необичног је облика, као пљоснато буренце. Има два данцета, две ручице за ношење и две рупе на горњем данцету: једну већу за точење воде, и другу, мању, за пијење. Баквица се највише користила лети, у пољу. Носили су је сви пољски радници, зато што у њој вода дуго остаје свежа и лепа за пиће и по највећим врућинама.

ПАРЈОНИЦА

Парјоница је скроз друкчија од корита, а и она је служила за купање, као и за прање ррубља. Више личи на буре или неку мању кадицу, само што нема горње данце и што има “уши” за ношење. Напуни се исто топлом водом и деца поускачу у њу као дулечићи. Али, парјоница је велика и вода у њој буде прилично дубока, па може да буде опасна за веома малу децу.

НАТЕГА

Натега расте на великој врежи која се пење и вије по плотовима и око тремова и бунара. Та врежа је слична врежама дулека (бундева), само што је дебља и дужа, скоро као конопац. Прво уцвета, као и дулек, а потом потера заметке, необичног облика: дугачке танке цевчице, с великим главама на крају. Те цевке могу да порасту дугачке и по читав метар па и више, и дебеле као штапови, а главе им буду велике као детиње главе. Кад сазре, људи их пробуше на дну цевке и на врху главе, истресу из њих семенке, добро их очисте и исперу, па онда помоћу њих точе ракију или вино из буради.

ЦРЕПУЉА

То је округла посуда од печене глине, мало другачија и мало већа од данашње тепсије. Служила је углавном за печење погаче. Кад домаћица замеси тесто за погачу, стави га у црепуљу, коју потом запрете (затрпа) у жар и пепео и тако се пече. Кад се погача испече, тако лепо мирише и тако је укусна, да се деца просто отимају око ње и поједу је онако врућу, дувајући у прсте. Погача из црепуље је најлепша и најслађа од свих погача на свету!

ЧИРАК

Чирак је један танак и висок држач за свећу. За разлику од других сличних предмета, чираци се праве од разних материјала и има их земљаних, дрвених, гвоздених, сребрних, стаклених, па чак и златних. Сви су намењени за исту сврху: да у њима стоји и гори свећа. Зато се данас чираци називају свећњаци.

ТРМКА

Трмка је старинска кошница за пчеле. Исплетена је од лозе или прућа, у облику купе. Доле је широка, горе уска и шиљата. Облепљена је блатом, да кроз њу не дува ветар и да пчелама преко зиме буде топлије. При дну трмка налази се мали отвор, кроз који пчеле улазе и излазе. Кад пчеле наппуне трмку медним саћем, пчелар запали једну крпу, те одими трмку и тако успава пчеле, па онда на миру повади мед из трмке и позоде сву децу из комшилука на медену гозбу.

(..ускоро следи и трећи део чланка..)

5 thoughts on “Речи које нисмо скоро чули (2. део)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s