Паноптикум Маје Радоман Цветићанин, Гордана Мацић

Реч рецензента збирке “Откуцаји душе“, Центар за културу и уметност, Алексинац, 2009)

 

Прозни првенац младе ауторке Маје Радоман-Цветићанин свакако треба поздравити, као и њен покушај да уметнички изрази своја осећања.

Одрасла у средини у којој доминирају противречности и вечита борба за егзистенцију, ауторка у средиште свог литерарног опуса ставља човека, његово лице и наличје, трудећи се да продре у скривене и љубоморно чуване одаје људске душе. Притом, она јасно истиче одбојност према свему што спутава и затвара човеков дух. Зато из дела зрачи отвореност и гипкост, као и блага нота сарказма, па је ово и књига која се руга.

Задржавајући арому свога краја, њена литература, ипак, није остала на нивоу сведочанства. регионална боја је декоративног значења, а доминира универзалност. Такође, врло успешно прожима се локални језички израз са универзалним језичким значењима. Мајстор детаља, ауторка их је објединила у чврсту, хармонично сложену целину. Њен стил саздан је од алузија, ироније, симболике, обједињујући их у мозаик језика и тематике. Исто тако, вечита тема – однос мушкарца и жене – непресушни извор инспирације човекове, мера његове воље и чврстине и неисцрпни извор драме њихових осећања, присутан је и у овом опусу. На виспрен и инвентиван начин ауторка даје своје виђење без жеље да мисао сведе на шаблоне.

Због изречених квалитета и оних који се тек наслућују, ова збирка кратких прича заслужује озбиљну пажњу како књижевних критичара, тако и шире читалачке публике.

Гордана Мацић,

проф. српског језика и књижевности

Advertisements

9 thoughts on “Паноптикум Маје Радоман Цветићанин, Гордана Мацић

    • Гоцо, хвала, али ово је старо 2-3 године, сад сам само преуређивала стране, па се зато нашло овде 🙂 Наравно, ти добијаш свој примерак на следећем заједничком семинару! 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s