У сусрет Европском дану језика

Од 2001. године Савет Европе је установио Европски дан језика, који се обележава 26. септембра. У ОШ ,,Војвода Пријезда“-Сталаћ обележавамо овај дан казивањем стихова на српском, енглеском, француском, руском, ромском и свим другим језицима које познају наши ученици поневши их из породице или учећи у школи и ван ње.

Стихове прати музика народа који говори тим језиком, увек имамо и дивне плесне тачке које сликају дух и других народа из чијих језика знамо само понеку реч. Чаролију духа шпанског, италијанског, грчог и других народа доносе нам чланови школског хора и оркестра, баш као и чланови ритмичке и фолклорне секције, који увек измаме осмех. 🙂

Сада следи још једно сећање на школски догађај забележен у библиорекаркиној бележници. 🙂

фотографије

Advertisements

5 thoughts on “У сусрет Европском дану језика

 1. Ево мало вијести и са ове стране 🙂 (извињавам се што је опширно!)
  Европски дан језика
  у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске 26. септембар 2012. године
  Народна и универзитетска библиотека Републике Српске под покровитељством Министарства просвјете и културе и у сарадњи са Саветом Европе пету годину за редом обележава Европски дан језика, дан европског плурилингвализма и мултикултуралности.
  Пригодне свечаности , с циљем да код публике свих узраста пробуде интерес за учење језика, пратиће обележавање овог, за европске интеграције важног догађаја.
  6. септембар 2012. у 12 часова у холу НУБ Републике Српске Отварање Руског културног центра
  Отварање изложбе „Две стотине година Бородинске битке“
  од 4. до 19. септембра конкурс „ Овако те је видим / Pour moi tu es comme ça / For me that is how you are “
  Конкурс је прилика основцима да представе европске земље према свом личном доживљају кроз скечеве, песме, плесове или POWER POINT презентације, креативно и духовито. Одлуку о избору узраста ученика препуштамо педагошком тиму школе са сугестијом да би било пожељно да имају између десет и тринаест година. Школе би концепције својих презентација ( слике са проби, стихове, саставе, скечеве) послале најкасније до среде 19. септембра на адресу библиотеке чији ће стручни тим направити селекцију према којој би набољи радови имали прилику да наступе у централној манифестацији, 26. септембра у 12 часова.
  26. септембар НУБ Републике Српске
  од 9 до 10 часова у дечијем одељењу у Борику биће организовано упознавање библиотеке за децу из вртића „Весели облачић“ и мини-радионица француског језика.
  од 10 часова и 30 минута у трајању од сат времена такмичиће се четири основне школе ( Иво Андрић, Алекса Шантић, Милош Црњански и Бранко Радичевић ) у три игре :
  – игра асоцијација на положеном билборду који представља карту Европе
  Ученици у групама од пет ће препознавати асоцијативне елементе земаља ( звук, реч, слика) и повезивати их са приказом на карти.
  – игра мемори
  Повезивање обележја земаља и застава ( у групама од три)
  – пузле Европе
  ( по двоје ученика из сваке школе такмичиће се у брзини слагања пузли)
  У централној манифестацији у подне имаћемо прилику да чујемо словеначки, француски, немачки, енглески, руски и шпански језик.
  Централна манифестација 12 часова у холу библиотеке
  Учесници :
  Ученици бањалучке гимназије
  Школа словеначког језика
  Language Bar
  Big Ben
  Удружење Мађара
  ОШ “Бранко Радичевић“
  Радионица француског језика за ученике економске школе – Беранжер Дамбрин
  Радионица енглеског језика – Cambrige center 14 часова
  Mon mot préféré / My favorite word / Моја најдража реч- на улазу у библиотеку, сви учесници и посетиоци програма моћи ће на стикерима да напишу своју омиљену страну реч.
  Језички сајам – у холу библиотеке
  Приватне школе и центри за учење језика излагаће програм свог рада на штандовима у централном холу.
  Вредновање у савременој настави страних језика
  Сања Јосифовић – Елезовић
  16 часова сала 29
  Тема ће покрити разлике између тестирања, оцењивања и вредновања, врсте вредновања, принципе, проблеме и начине превазилажења проблема вредновања страних језика. Биће референци на ЗЕРОЈ (Заједнички европски референтни оквир за језике) и новију теорију и истраживања из области вредновања.
  Сребрни мост / Ezust Hid
  Промоција збирке љубавне поезије мађарских песника XX века

  2. октобра у 19 часова НУБ Републике Српске
  Ово књижевно вече својим присуством увеличаће званични представници амбасаде Републике Мађарске у Босни и Херцеговини
  4. октобра у 19 часова НУБ Републике Српске
  Изложба «130 година Италијана у Бања Луци »
  Ове године у оквиру манифестације Европски дан језика биће отворена изложба под називом «130 година италијана у Бања Луци » која кроз слике, документе и предмете прати историју досељавања италијанских породица у Бања Луку.

  • Нисам се бавила истраживањем тих података, мада мислим да ако неко и помиње српски језик у Европи, или се бави славистиком, или има неке везе са нашим људима који тамо раде. Свеједно, мислим да га неће ни помињати, можда само по Вуку и романтичарима, све док се не вратимо свом наслеђу и сами не почнемо да бринемо о свом језику – ћирилица и неговање свог језика уз уважавање туђих, али не по цену да сви лајкују, хејтују, четују кад може да им се свиђа, не свиђа и да разговарају! 🙂
   Ја се трудим да српски језик, његову традицију и богату књижевност на српском промовишем увек и свуда, а посебан дан у школи посвећујемо матерњем језику, 21. фебруара.
   Поздрав, Боро, знам да се Ви и ја разумемо, опширна сам због оних који ће читати коментаре, а не прате редовно мој рад 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s