Ћирилица у Србији и Европи

Некада ми није било сасвим јасно зашто моја мајка  пријатељима помиње стару писаћу машину и што се они зачуђују, али данас у потпуности разумем њихово изненађење ,,сусретом“ са ћириличном писаћом машином у годинама када су оне биле искључиво на латиници. За то време сасвим ми је било разумљиво и што су сви штампани документи били писани латиницом. Кажем разумем, али не и одобравам. Једноставно, није могло другачије или тешко и не без последица по појединца.

Данас говорити о немогућности писања ћирилицом, једнако је тврдњи да деца Била Гејтса немају рачунар!

Често читам расправе о томе да ли користити ћирилицу или латиницу за српски језик, коментари су безбројни, што би се рекло иде ,,утук на утук“. Међутим, углавном се ове расправе сведу на шепурење и ширење незнања и нетолеранције, па после неког времена опет јово наново! 😦

Ја мислим да о овоме нема потребе много ,,разглабати“. На употребу ћирилице обавезују нас српски и светски закони , као и десетвековна традиција српског језика бележеног ћириличним писмом.  Наиме, Закон о службеној употреби језика и писма наводи да је ћирилично писмо службено, а латично по потреби, а потреба се указује тамо где је већинско становништво припадник оног народа, чије је примарно писмо у складу са традицијом тог народа, латиница. Осим тога, светски стандарди (ISSО FDIS 12190) за српски језик везују искључиво ћирилично писмо, а један од првих задатака великих софтверских фирми, када дођу на неко тржиште, јесте да своје софтвере локализују, тј. да их прилагоде култури на чије су тржиште дошли.

Дакле и српски, и европски прописи српски језик повезују са ћирилицом. Сведоци смо да је у Србији употреба службеног писма, ћирилице, пре изузетак него правило:

Међутим, Европа поштије ћирилицу, па разврстава дела штампана ћирилицом тј. латиницом према стандарду језику коме припадају. Дивно за оне који поштују своје писмо, традицију и законе, али за нас…

Текст инспирисан овом доделом Пекићевог дела хрватском језику једне новине назвале су крађом. Да ли се заиста ради о крађи или нечем другом. Можда поклањамо писмо… језик… књижевност… културну баштину?

P. S.

Дакле, нема више изговора. Само је један ,,клик“ довољан и ето, већ пишемо писмом својих предака и, ако се тако будемо понашали, писмом својих потомака. За оне који не знају да подесе ћирилицу на свом рачунару, ево упутства које је Славица Јурић приредила за један од електронских семинара чији је творац:

Podesavanja_jezika_pisma

7 thoughts on “Ћирилица у Србији и Европи

  1. Избор мисли и идеја о језику опомињући је. Ваља нам беспоштедно притискати и ружити политичаре и однарођене богаташе да се врате своме писму, рјечнику, мелодији, стилистици и граматици српског језика. И на универзитету, и на академијама, и у издаваштву, а посебно у администрацији и економији, није сјајно, на све стране непоштовање и издаја језика и писма. Језик је кристално јасан и непосреадн симбол самосвојности, идентитета, суверенитета… Не треба 1000-годишња ћирилица нас, ми требамо ћирилицу, данас, и те како!

  2. Ћирилица полако и стидљиво улаи у наше школе и међу наше ученике.Што више нас буде говорило о потреби употребе ћириличног писма и објашњавало ученицима шири значај свега тога ,то ће се временом и употреба ћирилице надам се, проширити.Можда не би било лоше да, како је модерно рећи,едукујемо и што више наставника како би они први схватили колико је то битно за читаву земљу и народ.

  3. Српски писци! Пишите и штампајте своја дела писмом свог народа, па ће свет знати из ког сте народа! А оним писцима који су хтели туђа слова да би се „боље продавали у окружењу“ ја поручујем: Не жалим вас што вас сврставају у Хрвате, сами сте изабрали! Ко неће брата за брата, он ће туђина за господара!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s