Писање имена школских предмета

Кад год отворим дневник и треба да попуним назив предмета, питам се да ли пишем правилно. 😦 Сигурна сам да многе моје колеге имају исту недоумицу, па сам одлучила да разјасним и себи, и другима овај проблем. 

У најновијем Правопису Матице српске у делу који објашњава употребу великог слова (29. д) наводи се да школски предмети добијају име ,,крштавањем“, тј добијају смишљено име, па су по тој особини властита имена, али су то у суштини појмови који се вишеструко понављају или се јављају као апстрактни појмови, па их не треба писати великим словом. И ту настаје проблем, јер правопис препоручује да се размисли да ли је неки назив властито име или је опште природе, па сходно томе треба га писати малим или великим словом. 

Ипак, није све тако компликовано како се чини. Називи школских предмета донекле су слични насловима ауторских дела, али су апстрактне природе. У наставним програмима они имају утврђена имена, али су по правилу она информативне и описне природе. Значи, нема сумње да се та имена схвате као део описног казивања и пишу се малим словом, као у примерима Полагао је дијалктологију, Има добру оцену из математике и света око нас

Велико слово пише се у школској документацији, као и кад треба нагласити да се предмет дословно тако зове, нпр.  Пријављујем испит из Народне књижевности. Овде се може има предмета ставити под наводнице да би се што јасније издвојио назив.

И сад још краће – имена школских предмета у рубрикама у дневнику треба писати великим словом, а у плановима и реченицама типа Ја предајем математику, користимо мало слово. 🙂

15 thoughts on “Писање имена школских предмета

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s