Деда Мразова економска криза, Маја Радоман Цветићанин

Ликови:

Деда Мраз  Баба Мраз Ирвас Рудолф Ивица  Марица Снежана Патуљци: Љутко, Прљавко, Поспанко Пепељуга Ловац Снежанин Црвенкапа Ловац Црвенкапин Петар Пан Венди Успавана лепотица Вила Добрила принц Принцеза на зрну грашка  Велики Штрумф Штрумфета Штрумфови: Мазало, Грубер, Шаљивко Ноди Меца Теси Лутка Дина три прасета: Сламко, Дрварко, Каменко

  1. Деда Мраз, Баба Мразица и Рудолф (сценографија Деда Мразова кућа – фотеља, украсни папири, машне, пакети, јелка…)

Деда Мраз(чита писмо): Јао, јао, шта да радим?!

Баба Мразица (забринуто): Шта је, Деда Мразе? Шта се десило? Шта кажу?

 Ирвас Рудолф (Баба Мразици): Шта могу да кажу?! Кад год му пишу ови из Европске уније, Деда Мразу проради чир! Ево, гледај сада!

Деда Мраз: Рудолфе! Рудолфееее! Дај ми лекове, брзо!

Баба Мраз: Ма, шта се десило?! Смири се! Шта су ти сад написали? Опет шаљу допис да се ледници топе убрзано? Па, ми то знамо! То је због њиховог загађења!

Деда Мраз: Ма, није, жено, смири се, ово је о пакетићима!

Баба Мраз: Шта о пакетићима? Да нису забранили слаткише у пакетиће? Па, шта онда да ставимо у њих?! Деца не воле шаргарепу? И што да буду добра ако ће пакетић да им буде од јабука, шаргарепе и банана?

Деда Мраз: Ама, бре, жено, смањи гас! Није ништа слично! Добро ће бити ако пакетића уопште буде!

Рудолф (доноси лек, пружа Деда Мразу и чашу воде): Како, Деда Мразе? Нова година без пакетића? Па, то није могуће!

Деда Мраз (седа у фотељу): Ево, слушајте! (намешта наочаре и чита допис) Поштовани, овим дописом Вас обавештавамо да због светске економске кризе нисмо у моућности да исплатимо последњу овогодишњу рату кредита којом сте се задужили код Светске банке како бисте свој доброј деци света поклонили пакетиће. Саветујемо Вам да искористите средства добијена буџетом Европске уније за ту намену. Мањак који се јавља надоместићете ако ликовима из цртаћа и дечјих прича, који током прошле године нису били емитовани, ускратите једнократну новогодишњу помоћ. С поштовањем, председавајући Савета Евопе Волк Џеремич.

Баба Мразица: Ау, Деда Мразе, сад смо се баш заглибили! Шта ћемо сад?! (уплашена)

Рудолф: Деда Мразе, ти знаш шта значи штрајк бајковских радника?! Сећаш се како је било прошли пут?

Деда Мраз: Не поновило се! Морам сместа да ступим у преговоре с њима. Али како?

Рудолф: Па, лако! Пусти поруку на Фејсу и сви ће видети!

Деда Мраз: Ма, то су, бре, старински ликови, они немају Фејс!

Баба Мразица: Добро, онда шаљи поруку на уобичајен начин – песмом!

ПЕСМА (било која новогодишња)

2. исти и Снежана и патуљци (Љутко, Прљавко, Поспанко) – звоне, Рудолф им отвара врата и уводи их.

Рудолф: Драги Деда Мразе, стигли су први гости – Снежана и патуљци!

Снежана: Драги Деда Мразе, много нам је драго што Вас видимо! (клања се)

Деда Мраз: Драга Снежана, и ја сам срећан што вас видима, али немам лепе вести за вас! (тужан)

Љутко: Мрзим лепе вести!

Деда Мраз: Хо-хо-хо (смеје се ) Љутко, ти ми баш олакшаваш, дечаче драги! Видите, драги моји, ви ове године нисте имали ни један наступ и ја вам не могу доделити новогодишњу једнократну помоћ. Заиста ми је жао! (као да ће да заплаче)

Снежана (плачно): Али, деда Мразе, нисмо ми криви што нисмо имали ангажаман ове године.

Прљавко: Деца више воле да гледају ове нове фенси ликове него нас!

Поспанко(прозева се): Ни стари Штрумфови нису имали посао, али су се удружили са овима из филма, па су тако тезгарили. А мени су ови из филма баш сморни! (прозева се)

Снежана: Деда Мразе, па знаш ли ти како је живети са седам мушкараца?! (почиње да набраја на прстима шта све ради). Спремам 7 доручака, ручака и вечера, перем сваки пут 7 тањира, кувам 7 кафа, намештам 7 кревета, рибам купатило 7 пута сваког дана, а знате како се лепи дијамантска прашина!

Прљавко: 6 пута спремаш купатило!

Снежана: Да, да, али кад се и ти окупаш, 7 пута дуже рибам купатило после тебе, па ми све дође на исто!

Поспанко: И 6 кревета намешташ, ја ионако последњи устајем, први лежем, немаш кад да средиш мој кревет!

Снежана: Нема везе, ја ипак перем 7 машина прљавог веша, пеглам 7 корпи сувог …Деда Мразе, зар то ништа не значи?

Мргуд: Деда Мразе, мрзим једнократну помоћ, али волим правду! Ми смо чували Снежану месецима од зле маћехе. Онда смо месецима клечали кад њене постеље од шумског цвећа, све док се принц није дошао.

Деда Мраз: Добро, децо, вероватно сте у праву. Никад тако нисам размишљао, хајде, дајте тај захтев. (они му дају папир, он удара печат и каже) Одобрено! Следећи!

3. Снежана и патуљци седају негде са стране, баба је иза Деда Мразове фотеље, Рудолф уводи Црвенкапу и ловца:

Црвенкапа: Драги Деда Мразе, па ја сам тако послушна! (плачно) Ишла сам до бакине куће, брала сам цвеће, однела јој колаче,  а ти сад не цениш мој труд око болесне баке!

Деда Мраз: Да, али си успут прекршила мамину наредбу и разговарала с вуком. Тако си директно угрозила и себе, и баку!

Ловац: Али, ја сам онда наишао и спасио их злог вука! Зар ни ја не заслужујем ништа за своје добро дело? Знате како је вук непредвидива животиња, а ја сам га ипак победио.

Баба Мраз: Деда Мразе, и ја бих волела да ми оваква лепотица донесе колаче! Дај им потврду!

Деда Мраз: Добро, дајте папире! (ставља печат) Следећи!

4. Рудолф уводи Ивицу и Марицу:

Марица (плаче): Деда Мразе, како ти нас није жао?! Остали смо без мајке, добили смо злу маћеху, отац нас је издао, оставио нас је у шуми. Па, зар није било доста што смо толико гладовали и она зла баба, па још сад и ти хоћеш да нас понизиш?

Ивица (тужно): Ми смо мислили да ћеш нам бар ти помоћи, а ти нас опет кажњаваш! Нисмо ми криви што су све емисије експлицитног насиља над децом забрањене, па нам целе године нису дозволили да радимо! Ми смо хтели да радимо! Хтели смо да покажемо деци како се воле брат и сестра, али…

Деда Мраз: Добро, добрео, ви сте сирочићи, ево, одобравам! (печат) Следећи!

5. Пепељуга и ловац Снежанин:

Пепељуга: Драги Деда Мразе, мени није до те помоћи, али ми је много тешко кад ме одбаце! Отац није приметио како ме је маћеха малтретирала, њене зле ћерке су ме претвориле у слушкињу, нису ми дале да идем на бал, поломиле су ми и стаклену ципелицу.

Деда Мраз: Али ти сада лепо живиш са својим принцем, срећни сте, лепо и праведно владате својим краљевством. теби стварно није потребна помоћ!

Пепељуга: Па, ја и не желим за себе помоћ! Ја сам дошла да молим помоћ за Снежаниног ловца. Он је после повратка побегао од Снежанине зле маћехе, краљице суседног краљевства и побегао код нас. Ми смо га запослили. Веран нам је, али неће ни плату да прими. Ово сматра законском обавезом која му следује.

Ловац: Заиста, Деда Мразе, нисам бахат, али сматрам да ако су многи мање заслужни ликови добили овај додатак, следује и мени, зар не?

Пепељуга: Знате, Деда Мразе, како се ловац намучио с а злом краљицом кад се вратио у дворац са зечјим срцем?! (плачно) Много га је злостављала, Слала га на разне тестове, вукла, цимала, само да сазна да ли ме је убио. А кад се уверила да није, отпустила га је бездушно оставивши му троје деце без хлеба! Онда је дошао код нас.

Ловац: Морао сам да радим у руднику дијаманата код патуљака како бих зарадио неки динар да прехраним породицу!

Деда Мраз: Добро, добро, ловац ће добити помоћ! (ставља печат на ловчев папир) Следећи!

6. Принц и принцеза на зрну грашка:

Принц: Деда Мразе, нама је тај додатак неопходан! Живимо на ивици сиромаштва!

Принцеза: Откако сам изгубила зрно грашка, и нашој срећи дошао је крај! Изгубили смо двогодишњу летину у сушама, па после поплавама, сељаци су осиромашили, немају ни за себе, а камо ли за порез!

Принц: Зато ми сада живимо на ивици глади. Молим те, помози! (плачно)

Баба Мразица: Заиста изгледате као црквени мишеви. А ти си тако нежна и осетљива! Ја никад не бих испод оноликих душека осетила сићушно зрнце грашка.

Деда Мраз: Добро, добићете своју помоћ! (печат) Следећи!

7. Три прасета (Сламко, Дрвко и Каменко)

Сламко: Деда Мразе, нама мораш помоћи! Знаш да сви живимо у истој кући! И таман смо узели кредит за нове две куће, а ти нам одузимаш додатке!

Дрвко: Рата се мора платити до Нове године, рачунали смо на тај додатак и све три рате смо заказали за крај године!

Каменко: Деда Мразе, ја сам своју кућу уложио да би они подигли кредит. банка ће ми одузети кућу ако не помогнеш. Молим те, помози!

Деда Мраз: Добро, добро, разумем ја како је то кад остајеш без свог дома. Ето, видите шта се дешава са ледницима. И наш је дом угрожен! Потпуно вас разумем, зато одобравам помоћ! (печат) Следећи!

8. Петар Пан и Венди

Петар Пан: Добар дан, Деда Мразе! Таман сам одлучио да одрастем и одрекао се пакетића, кад ти укидаш тај додатак за одрасле. То није фер! Сад нећу добити ни додатак, ни пакетић!

Венди: Деда Мразе, једва сам га убедила да одрасте и да се врати кући, другари су се поженили и запослили, а он још увек иде у 5. разред!

Петар Пан: Е, сад ћу 5 година да понављам пети разред, нећу никад да имам децу и да их учим таблицу множења! Па, ни ја је нисам научио!

Венди: Видите, Деда Мразе, како назадно делује та Ваша одлука! (плачно) Сад ће да се врати капетану Куки да се поново смуцају по Недођији! А мајка ће опет да плаче и плаче! (шмрца)

Деда Мраз: Добро, Петре, одлучио си да одрастеш, целе године био си пример својим другарима у разреду. Одобрићу ти додатак, али мораш пожурити да стигнеш старе другаре.

Петар Пан и Венди: Хвала, Деда Мразе! (заједно говоре и излазе)

9. Долазе Успавана лепотица- Ружица и вила Добрила

Деда Мраз: Вило Добрило, другарице моја школска, добро ми дошла! (плашљиво устаје да је загрли од Баба Мразице, која лупка ногом и преврће очи)

Вила Добрила: Друже стари, скроз си побелео! А и порастао! (показује његов велики стомак)

Деда Мраз: Шта се дешава? ПА, ја сам мислио да ти уживаш у својој пензији! Ружице, зар се ти и принц не бринете о Добрили?! ПА, она те је сачувала Грданине клетве!

Ружица: Бринемо, Деда Мразе, има све угодности нашег дворца, али Грдана нам приређује проблеме. Блокира све рачуне којима ми уплаћујемо Добрили пензију, па она ништа не може да искористи! Мислили смо да искорсистимо твоју уплату.

Добрила: Хоћу да идем мало у бању. Мислили смо да твоју уплату Грдана неће моћи да блокира. Зато нам је потребан тај додатак!

Баба Мраз: Па, нисте морале због тога долазити, могле сте и писмом то да средите! (љубоморно)

Деда Мраз: Добро, добро! Сређено! (ставља печат на папир који му пружа Добрила) Лепо се проведи у бањи! (љуби је и испраћа, а Баба Мраз љута. Долази код ње, грли је)

Деда Мраз: Баба, што се љутиш?! Па, то је било давно!

Баба Мраз: Аха, давно. Не кажу људи џабе Прва љубав заборава нема!

Рудолф: Деда, Мразе, а да одведеш Бабу на одмор у Штрумфовско село. Кажу да су они направили највећу аква парк у Чаробној шуми!

Деда Мраз: Одлична идеја! Само да дођу, па да резервишем најбољи апартман!

Рудолф: А, ево и Штрумфова, ко да су чули како их помињемо!

10. долазе Велики Штрумф, Штрумфета, Шаљивко, Грубер, Мазало

Деда Мраз: Велики Штрумфе, стари пријатељу, нисмо се видели 100 година! (љубе се) Дошао си ко поручен!

Велики Штрумф: Кажи, стари друже, шта те мучи?

Деда Мраз: Ма, чуо сам за тај твој аква парк, па рекох да доведем бабу да се мало одморимо. (шапуће му) Ма, ћути била Вила Добрила, морам бабу некако да смирим!

Велики Штрумф: великог му штрумфа, па ко ће ми доћи ако не вас двоје! Имате најбљои апартман кад год желите, нравно ос вом трошку!

Баба Мраз: У, ал си великодушан! (подсмева се)

Велики Штрумф (њој шапуће) Па, кад ниси хтела да се удаш за мене! (увређен) А сад се смрзавај овде!

Деда Мраз(накашља се): Добро, Велики, шта вама треба? тамо гардите и радите, а овамо си код мене дошао због додатке.

Штрумфета (умиљато): Деда Мразе, нико нам не може помоћи као ти! Па, ми смо ушли ове године у огромне инвестиције. рачунали смо на тај додатака. тако смо се задуживали код инвеститора!

Мазало: Ја сам цело Штрумфовско село осликао. Боје су биле скупе, морао сам д азаложим своју печуркицу за њих. Ако сад не уплатм дуг, остаћу без кућице!

Грубер: Ја сам закупио и суседну кућу. Претворио сам је у теретану. А узео сам и Мргудову ливаду, тамо сам направио тениски терен. Све је спремно за туристе. Али, сад ако не буде овог додатка, читав посао оде у пропаст!

Шаљивко: А ја сам, Деда Мразе,  уплатио зимски семинар Комике на Бродвеју, већ сам пола исплатио. Овим додатком сам хтео да уплатим авионску карту. Сад ће ми све пропасти! (плаче, а Штрумфета га теши, онда почињу да плачу и ова двојица, Велики Штрумф прилази да их теши и настаје општи плач)

Баба Мраз: Добро, добро, Деда Мраз ће вам исплатити додатак!

Деда Мраз: Ма, одакле ћу. кад немам, а и да имам , одакле ми?!

Баба Мраз (само Деда Мразу љуто): Кад си имао за Вилу Добрили, имаш и за Великог Штрумфа!

Деда Мраз: Добро, добро, све ће вам бити уплаћено на текуће рачуне! (ставља печат Великом Штрумфу, они одлазе)

 

Деда Мраз: Добро, Рудолфе, мислим да је доста посла за данас, све смо средили!

Рудолф: Деда Мразе, има још једна група испред врата! Али нису ликови из старих цртаћа.

Деда Мраз: Нису из старих?! Па, шта онда хоће? Ајде, пусти их да дођу!

11. долазе: Ноди, Меца Теси, Лутка Дина

Сви: Добро вече, Деда Мразре, Баба Мразице!

Деда Мраз: Добро, друштво, шта вама треба? Па, ви добијате додатак свакако. Још ћете да имате и журку!

Ноди: Деда Мразе, зато смо и дошли! Ми смо имали пуно посла ове године. Стално су нас гостили, имали смо и добре хонораре.

Меца Теси: Да, баш смо се добро проводили целе године. Ништа нам нису могли ни Гобо и Лукави. Нису успели ни у једној својој подлачкој намери.

Лутка Дина: Да, зато смо, Деда Мразе, одлучили да се одрекнемо новогодишње журке. Тако ћеш имати довољно пара да поделиш да сви бајковски радници добију једнократну помоћ.

Ноди: Видели смо да многе наше колеге имају тако мале пензије да једва крпе крај с крајем, а многи нису ништа радили целе године.

Меца Теси: Стварно, Деда Мразе, то што неки нису имали посао ове године не значи да су неуспешни, већ да су њихове улоге трансформисали у друге. тако уместо Три прасета сад ради Пепа прасе, Џерија је заменио Стилтон, уместо Пепељуге, Трноружице и других принцеза девојчице данас обожавају Винкс девојке.

Ноди: И Барбику и Кена! И поштара Пета, Спајдермена, Бетмена…

Деда Мразт: Доро, добро, убедили сте ме! Нема новогодишње журке, свио добијате додатак и пакетиће! Ево, одмах делим да после не трошим забгориво! Хохохохо!!!

Рудлоф и баба Мраз: Е, ово је права прилика за песму! Три…четири…

НОВОГОДИШЊА ПЕСМА

(Деда Мраз дели пакетиће док певају песму сви заједно)

КРАЈ

Текст сам писала за дивно друштво свог сина, одељење 2/2 ОШ ,,Вожд Карађорђе“ Алексинац. Они су са својом креативном учитељицом Снежаном Миловановић, а уз ангажовање свих родитеља, поставили сцену, која је била остварење свих мојих замисли. 🙂 И више од тога!

31.5. 2014.

На Четвртој републичкој смотри сценског стваралаштва учитеља, у категорији Драмски текст, ова представица добила је 2. награду!

12310443309_681557878578008_2428961225897298218_nleskovac

11 thoughts on “Деда Мразова економска криза, Маја Радоман Цветићанин

  1. Повратни пинг: 2. награда на републичкој смотри | Вождов летопис

Постави коментар