Јазавац пред судом, Петар Кочић

Да ли волите позориште?

11433_pozoriste-blic-branislav-puljevic_f

Идете ли у позориште?

images (1)

?

Извињавам се свим љубитељима и поштоваоцима позоришта због нечувеног питања, али примећујем да много тога нисмо научили, доста заборавили, сметнули с ума сматрајући небитним (кокице у биоскопу или позоришту?) …а тако је битно, као и све друге мале ствари које нам живот чине великим. 🙂 Зато да почнемо да учимо или да обнављамо научено:

Позоришни бонтон 

Како вам се свиђа боравак у позоришту? Знате ште је билет, афиша, просценијум, дидаскалија?

Аха, као кроз маглу. 🙂 Е, да би се магла разишла, може помоћи Позоришни речник. 🙂

images (2)

Чему се смејете?

smeh-nekih-ljudi

Или када ми неки људи понуде разлог за смех, никако нећу пропустити прилику да се насмејем – себи или другима, мада  боље другима! 🙂

Имам једну другарицу која ме увек насмеје. Ниска је растом, али има победнички менталитет, па чето каже – Ма, ако му ништа не могу овако ситна, бар ћу да га уштинем! И увек спомене Давида и Голијата, па смо је прозвали Давидом. 🙂

преузимање

Кликом на слику идемо до приче о овом славном пару, који очигедно има неке везе са Петром Кочићем, иначе их не бих стављала у исти чланак, већ ћете рећи! 🙂

Па да, Давид је његов познати јунак, али какве везе сад има он са овим историјским митом?! И коме је историја још забавна?!

Волите ли историју?

Не, али имате 5. 🙂

Значи, учите за оцену и одређени час, баш као што сам ја то некада чинила. Упркос дивним наставницима, дуго нисам схватала предност и значај тог знања. 😦

Онда сам као одличан ђак природно-математичког смера гимназије, залутала на језички факултет и мој доказима навикнут мозак, није могао баш најбоље да се снађе у мору различитих виђења, ставова, описа и сл. Требало ми је да некако схватим писца, доба у коме је писао, зашто је баш те теме изабрао, како је живео он и његови сународници, како су били обучени, какве су разговоре водили, да ли су се чудили истим стварима којима се ми чудимо… Много питања, видици још неотворени, слике замагљене. Почела сам да освежавам знање историје, осветљавала прошлост читајући биографије знаменитих људи, ,,бестселере“ давних времена. Слика се мало осветљавала…

Онда сам открила интернет и лепоту доступности многим информацијама. Наравно и проклетство тог понуђеног обиља из кога се треба искобељати и пронаћи праве информације.

Сад се већ нестрпљиви питају какве везе има Петар Кочић и прича о мом слабом познавању историје! 🙂

 Одговор је АНЕКСИЈА БиХ!!!

800px-Austria-Hungaria_transparency

Аха, сви знамо тај термин, чули смо, учили године и неке политичке догађаје, али се никад заиста нисмо запитали шта то он значи за малог обичног човека, који има породицу, који се бави сточарством или пољопривредом, који мора да прехрани породицу; шта та анексија значи тамо неком писцу, неком интелектуалцу и да ли је он спреман да ћути и чека да и то прође или гласно узвикује нешто…и шта?

Кликом на слику имаћеш могућност да прочиташ тај царски акт којим је извршена анексија Босне и Херцеговине, а шта је то значило људима тог времена сазнаћеш на овим интернет адресама:

 А, овако су комшије из балканског окружења проговориле:

http://www.rastko.rs/rastko-cg/povijest/nikola-proklamacija_bih.html

Ово је битно да замислимо какве су вести из окружења могле да буду тада. 🙂

 Е, сад у таквим друштвеним околностима шта ради Петар Кочић? Је л тад ћутао и писао чекајући да прође у стилу И то ће проћи?! У биографији пише завршава школовање, покреће листове, објављује песме, тамничи…

Хронологија живота и рада Петра Кочића

Зашто тамничи? Чиме се огрешио о власт? Шта пише док тамничи?

Записи, белешке, грађа

Да ли јавно говори? Шта говори? У којој прилици?

Говори и интерпелације у Сабору БиХ унутар Аустроугарског царства

Тек на студијама сам схватила да је много интересантнија преписка писца од његове биографије, година, места школовања и службовања. Па, у писмима је сав његов живот, размишљања, контакти, све оно што је одбацио док је глачао своје дело:

Преписка Петра Кочића

И још мало грађе из прикупљених чланака:

maja 1 jj maja

На крају, а можда и на почетку бављења овим, по свему судећи, великим човеком и писцем, сведоком бурних дешавања и свевременим путоказом, лепо је завирити у Сабрана дела Петра Кочића ( а још кад су на ,,клик“ руке :))

 И сад, кад смо подробно истражили Петра Кочића, шта је са његовим савременицима. Шта бисмо и данас урадили да је неки Давид наш комшија? А можда је Давидова ујдурма немогућа у данашње време?!

 Култни лист за све од 7 до 77 Политикин забавник можда има одговор и на ово питање у својој рубрици Ма шта кажеш. 🙂

А, сада пре него појурите да читате Кочића, ево још мало бодрења: http://silvy1102.wordpress.com/2011/08/07/јазавац-пред-судом-петар-кочић/ (од своје драге колегинице Силви ,,украдох“ онај детаљ из Политикиног забавника :))

k1i44v4r23_jazavac_pred_sudom_delfi_knjizare

А док читате, анализирајте и закључујте:

У Кочићевом свету

И сад кад поменусмо Јазавца пред судом, како да вам не понудим једно извођење на сцени: 

http://www.youtube.com/watch?v=A_3-sGBUiMc

One thought on “Јазавац пред судом, Петар Кочић

  1. Повратни пинг: Мрачајски прото, Петар Кочић | Мајини средњошколци

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s