Вук као реформатор српске културе, Нина Ћирић

ПИСМЕНИ ЗАДАТАК НАГРАЂЕН ПРВОМ
НАГРАДОМ

(Друштво за српски језик и књижевност)

Нина Ћирић, II5
Гимназија, Лесковац
Предметни професор: Наташа Томић

Вама служим свакодневно. Веома се често срећемо. Изговарате моје име већ и несвесно. Мислите да ме знате. Заправо, сигурни сте. Али, да бисмо се познавали, потребно је да знате моју суштину, потребно је да знате моју историју, моје зачетке.
Ја сам, дакле, слово Љ. Моја прича почиње у не тако давном деветнаестом веку. Сећам се, још увек је био мрак. Тешко се живело. Пре мог рођења, кажу ми, окови људског незнања саплитали су моје претке. Као робови сваког појединца са пером, били су препуштени искључиво његовим идејама. Нису били срећни. А и како би? Србија је била мртво море. У то
доба, причају ми, владао је хаос. Дакле, „велики људи” – мала писменост. Жалосно доба… Вођен је рат о томе како писати, на чијем би крају свако излазио као победник. Језик стран, отуђен од народа, отргнут од говора.
У таквим је тренуцима рођен мој отац. Мој тата се звао Вук. Њега многи савременици нису подржавали. Нису га волели због идеје да у тадашње мртво море доведе живот, да дâ народу папир и оловку. Наставио је мисију још једног великог човека, Доситеја Обрадовића. Велики учитељ пронашао је још већег наследника. Вођен разумом, мој отац устаје против дотадашњег система. Био је храбар. Нажалост, у људској је нарави да све што је другачије сматра погрешним.
Тада сам отприлике рођен и ја. Ја потичем из велике
породице. Имам четворо рођене браће и сестара. Нешто касније, у нашу породицу дошло је и усвојено Ј. Тако смо ми, у то доба још увек незаконита деца, нашем оцу приредили многе невоље. Неки људи нас једноставно нису признавали, тата је био жустро нападан и неприхваћен. Сећам се свих његових напора које је улагао да би нама обезбедио будућност. Колико ли је само ноћи провео смишљајући нове начине да укаже на значај нашег постојања. Скоро целу деценију трајала је трка са човеком искључивим по природи, Јованом Хаџићем. Хаџић је био заробљен у кругу сопствених схватања, налик многима тога доба. Ипак, светлост из тог тунела видео је тата остављајући своје противнике у мраку.
Са не тако бројном, али изузетном армијом пријатеља
и следбеника по духу и врлинама, прославио је победу. Распевани Бранко, замишљени Његош, научник Даничић били су његова највећа подршка. Те 1847. године коначно је сунце обасјало наше животе. Могли смо да одахнемо јер смо савладали све постављене препреке.
Међутим, ја поносно могу да кажем да сам био запослен доста пре признања. Наиме, мој отац је волео народ и као човек из народа разумео га је. Дивио се сваком сељаку, његовој искреној речи, искричавом духу. Није одолео искушењу да ту реч и запише. Тада су осећања народа по први пут била
обједињена корицама. Моја браћа и ја смо нашли своје место у збиркама песама, пословица, приповедака.
Такође, у народу је мој отац имао добрих пријатеља.
Неки од њих су били хајдуци, хероји свога времена и
једини обновитељи пламена наде у погубним моментима.
Одушевљен њиховом величином и пожртвованошћу, тата одлучује да своју захвалност искаже на најбољи начин – речима. Њихове животе овековечио је мастилом. У њима налази нову снагу, узор и подстрек за битку чиме се издиже на ниво јунака какви су и они били.
Дошла је 1864. и време да се растанемо. Остали смо у
рукама његовог пријатеља, Ђуре Даничића. Он је преузео ту одговорност на себе, борио се, чувао нас и користио. Године су одмицале, након неколико лета и сами смо званично добили српско држављанство.
Љубазност. Жеља. Љубичица. Пријатељ. Љупко. Само
су неке речи којих сам почаствовани део. Затворите очи и у тишини изговорите: „Љубав”.
Суштина живљења исказана једном речју. Зар не звучи лепо?

објављено у Информатору са 55. зимског семинара

2 thoughts on “Вук као реформатор српске културе, Нина Ћирић

  1. Повратни пинг: Вук као реформатор српске културе, Нина Ћирић | Sjajan profesor inspirise

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s