Радионица ,,Српски лако“ у Мионици

Осим по Живојину Мишићу, мионички крај последњих десет година постаје препознатљив широм Србије и њеног просветарског окружења по Међународном васкршњем сабору дечјег стваралаштва. Ове године фестивал је организован десети пут потврђујући оправданост постојања.

Имала сам  част да представим своју радионицу писања ,,Српски лако“ баш на овом јубиларном сабору, а задовољство сам поделила са својом сарадницом учитељицом Наташом Богдановић. Други саборски дан био је предвиђен за радионице. Kад смо победиле замамни зов декупажа, бајке од најлона и других оригиналних  креативних радионица, почеле смо са радионицом писања пролећне приче о Чаробном селу, још једном синониму мионичког краја.

Чувени модел ,,рибље кости“ изгледао је овако:

глава (стајна тачка) – ја учествујем или посматрам и одакле?

кошчице, кичма – мотиви (групе)

  • Боје и мириси разнобојног цвећа опијају…

  • Сунце се широко осмехује…

  • И шарени лептири радују се сунцу…

  • Ласте су одавно стигле…

  • У густој трави скоро је немогуће видети ливадске становнике…

  • Весела су и деца која јуре ливадом…

реп – закључак – спајамо главу и реп!

Уз мало црткања, лепкања, сецкања, помагања и улепшавања тексtа речима за замлаћивање, добили смо овакав састав:

Пролећна чаролија

 Данима нам је учитељица причала о лепоти Чаровног села. Једва сам чекао да протрчим том ливадом. Заиста је било лепо као што сам замишљао.

Боје и мириси разнобојног цвећа опијају. Беле раде и маслачци заносно миришу. Умивени јутарњом росом очекују прве госте. Пчелице застају на њима да се напију свежег слатког сока.

Сунце се широко осмехује. Облака нема ни на видику. Све је сјајно и весело…

И шарени лептири радују се сунцу. Њихова игра цео дан не престаје. Облећу цветове, круже око дрвећа, завирују у кошнице, истражују гнезда…

Ласте су одавно стигле. Њихова гнезда су већ завршена и очекују прве младунце. Весела јата одавно украшавају небо. Радује им се и сунце, које се напокон широко смеје. Облака нема ни на видику. Све је сјајно и весело.

У густој трави скоро је немогуће видети ливадске становнике. Невидљиви зрикавци својом песмом потврђују моју мисао. Ипак, трагови их одају Преврнута земља указује на вредне мравиће, а немирни скакавци одају се сами.Један скакавац скоро ме прескочи. Застајем за тренутак и уживам у лепоти призора.

Весела су и деца која јуре ливадом. Јурњава је сада у моди. Дечаци јуре за лоптом, а девојчице су у сталној потрази за лепим цвећем. Сви се радују пролећу.

Радујем се и ја што сам напокон у прилици да видим све оно о чему сам слушао. Сада је време и да уживам. Дубоко уздахнух мирисни ваздух и појурих да и сам поделим с друштвом пролећну чаролију.

 

На крају, не могу да не споменем оно што сам знала и раније, али ми се тог дивног пролећног дана уреазало у сећање, не само као животни мото Живојина Мишића, већ и као особина једне храбре жене, која је успела да Мионицу и Бању Врујци учини препознатљивим по енергији и креативности којом је запљусула овај крај, управо зато што сме, уме и може!

Браво, Жељана Луkић Радојичић! Желим Србији у будућности само такве поплаве – визије, снаге и смелости!

Вождов летопис

Ускрши понедељак и уторак у календару Министарства просвете Републике Србије резервисани су за Међународну васкршњу смотру дечјег стваралаштва, која је ове године 10. пут организована у Мионици и Бањи Врујци на задовољство добрих домаћина, Удружења грађана ,,Креатива“ и Општине Мионица, и радост гостију не само из Србије, већ и из иностранства.

Сабор почиње Васкршњом шетњом и смотром штандова, на којој је заједнички штанд алексиначких школа (ОШ,,Вожд Карађорђе“Алексинац, ОШ,,Вук Караџић“Житковац и ОШ,,Аца Синадиновић“Лоћика) награђен првим местом!

И други саборски дан за нашу екипу настављен је у добром расположењу и успешно реализованом радионицом ,,Српски лако“ наставнице српског Маје Радоман Цветићанин (ОШ,,Вожд Карађорђе“Алексинац), коју је реализовала у сарадњи са учитељицом Наташом Богдановић из ОШ,,Јован ЈовановићЗмај“ Ал. Рудник.

Шетња до Чаробног села и завршна посета кући војводе Мишића заокружиле су дводневно саборовање и у душу свих учесника унеле добру енергију дружења, креативности и позитивизма.

View original post

2 thoughts on “Радионица ,,Српски лако“ у Мионици

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s