Српски лако на Фестивалу пролећне риме

Наставница српског језика у ОШ,,Ћеле кула“ у Нишу Ирена Златковић са својим сарадницима организовала је први Фестивал пролећне риме риме, ноте и слике.

Ја сам имала срећу не само да мој ученик Петар Миленковић прими похвалницу и вредан дар, већ и да се радујем успеху својих радионичара – Митре Богдановић, Катарине Стојадиновић, Јоване Петровић, Кристине Латински, које су похваљене за литерарне радове:

http://radionicapisanja.wordpress.com/

Добра организација, љубазна домаћица и насмејана деца била су предуслов да се наша радионица писања најлепше пролећне песме успешно реализује.

Почели смо моделом рибље кости, написали најпре састав на тему пролећа:

Календар каже да је дошло пролеће. Ипак, ништа не изгледа тако. Киша нам досађује скоро сваки дан. Ужелели смо се звука, мириса и боја пролећа. Кад провири пролеће, баш му се радујемо.

 Лептири се шарене. Подсећају на разиграну децу.Облећу цветове, круже око дрвећа, завирују у кошнице, истражују гнезда. Њихова игра цео дан не престаје.

Трава је зелена и густа.Избујала после великих киша. У густој трави скоро је немогуће видети ливадске становнике. Ипак, трагови их одају. Преврнута земља указује на вредне мравиће, а немирни скакавци одају се сами.Један скакавац скоро ме прескочи. Застајем за тренутак и уживам у лепоти призора.

Боје и мириси разнобојног цвећа опијају. Беле раде и маслачци заносно миришу. Умивени  јутарњом росом очекују прве госте. Пчелице застају на њима да се напију свежег слатког сока.

Сунце се широко осмехује. Облака нема ни на видику. Поглед у ведар дан и разигране становнике ливаде сунцу баш прија. Запевало би од милине. Све је сјајно и весело…

Деца су весела. Јурњава је сада у моди. Дечаци јуре за лоптом, а девојчице су у сталној потрази за лепим цвећем. Сви се радују пролећу.

Звукови пролећа улепшавају дан. Песма зрикаваца одаје становнике травнате прашуме. Њима се придружује весело зујање ужурбаних пчела. Оне не дозвољавају да их збуне разиграни лептири. Збуни их само понека птичица која лепетом крила разбије њихово зујање…

Кажу да је ове године пролеће мало другачије.  Наљутила се природа. Зато, сваку пролећну победу сви славимо. Уживамо у бојама, мирисима и звуцима пролећа кад год нам се пружи прилика.

А онда се пропоетисали, па редове претворили у стихове и добили  најлепшу пролећну песму:

Сунце се смеши

време више не греши,

облаци се склонили,

радост деци донели!

 

По шареном тепиху

дечаци се јуре,

девојчице као беру цвеће,

ал` за момцима погледима журе!

 

И све блиста, и све буја

док пролећни хор славуја јавља: 

За нас више нема зиме,

стижу распеване нишке риме!

DSC00113 10305969_10202330827373944_5576726463511673271_n DSC00106 DSC00107 DSC00108 DSC00109 DSC00110 DSC00112

 

 

 

One thought on “Српски лако на Фестивалу пролећне риме

  1. Повратни пинг: Српски лако на Фестивалу пролећне риме | Радионица писања

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s