Леви и десни партер

Никад нисам завидела људима који живе у великим градовима. Тамо је гужва, људи су отуђени, у сталној журби и под притиском. Уз то, људи у великом граду морају да савладају велики број чудних вештина – како одвести старије дете у школу, а млађе код баке на другом крају града пошто га је васпитачица вратила због мало шмрцања, како стићи на шефово дриблање пред свима а таксија ни на видику јер пада киша, како попити кафу у паузи која никако да почне и сл.

У поређењу с овим, живот у малом месту је благослов – свуда стижеш пешице, куда год да кренеш сретнеш неког познатог, бака сервис ради неограничено а и лако је доступан, таксисту позовеш махнувши руком кроз прозор, а није баш ни да ти је потребан кад свуда стижеш пешице за петнаест минута, и ако те нико не поздрави (читај: опсује) од моста до цркве, као и да ниси у граду.

Једино због чега жалим што живим у малом граду јесте скроман културни живот. Неколико важних догађаја културе ипак улију довољно енергије до наредног сличног дешавања. И таман кад у јесен после стресног почетка школске године, будем на резерви, културни живот нашег градића оживи. Скоро и не поверујемо како је цела година прошла од претходних позоришних сусретања. И онда, месец дана уочи отварања почиње трка око резервације карата, а само недељу дана пре почетка, преузмеш карте и скоро си на циљу. Наравно, кад преузмеш карте, не пада ти ни на памет да провериш седишта која си добио. А и зашто би?

Вече отварања. Добра атмосфера, осмеси, гужва, а чак и није спортски догађај. Лепота! Још само пар тренутака. Аха, одлична представа. Крушевачко позориште. Они увек имају добре представе. Ко каже да је Београд позоришна престоница?! Крушевљани су закон… Аха, ево ту смо. Ти седи овде…Ја ћу…

Пљас! Неко је на мом месту?!

Један, два…шест, седам, осам. Да, тако је. Осећам да црвеним. Један-два…пет,шест. Да, тако је?! Ух, ал ми је вруће. Десни партер и…ЛЕВИ ПАРТЕР!!! Чекај, лево од улаза или одавде? Уф, врти ми се у глави.

Вришти ми се! Ма, сад ћу је убити! Дала ми десни и леви партер!

Молим Вас, може једно место налево? Да, да, цео рeд, моје је оно пето с те стране. Хвала, хвала! Извините, извините, хвала, извините!

О, јебем ти, што нисам гледала!!! И мајку му, имају само тај један фестивал годишње, па да су цртали карте, средили би их како треба за годину дана! У, мајку вам идиотску! Значи, јебаћу јој мајку, само да је сутра нађем!…

Зврррр!

Драга, па ти немаш појма каква је била представа! Ма, не могу да ти препричам! Ово се једноставно мора видети! И причаће се о њој! Лепо сам ти рекла да узмеш боловање и дођеш да гледамо.

Зврррррр!

– Знаш каква је била представа! Фантастична, не могу ти описати. Било ми мука што ниси ишао. Нисам имала с ким да поделим, ово није за децу. Ово је било за паметне одрасле! Мајке ми, много добра представа. Одушевљена сам!

Звррррррр!…

Друго вече. Коментарисање синоћне вечери. Добро расположење. Ишчекивање.

Јеботе, опет морам да замолим да се људи повуку! Разбићу је сутра, мајке ми!

– Молим Вас, може једно место налево? Јесте, опет као синоћ. Извините, молим вас. Хвала, хвала! Извините, извините, хвала, извините!

Хм, није лоше, али… ма , ништа нарочито. Мајка је била супер. Њој су требали да доделе награду. Но, добро.

– Извини, молим те! Да, види стварно – леви и десни партер. Моја грешка. Много резервација, неки отказали и онда сам се нашла у проблему. Молим те, извини. Уопште нисам видела. Извини, извини, молим те!

– Ма, све у реду. Нема проблема. Дешава се, није намерно.

Треће вече. Оооо, помоћне столице. Па да, богови. Хм, ајд да видимо и то чудо. Јао, опет морам…ух…

– Молим Вас, може једно место налево? Јесте, опет као синоћ. Извините, молим вас. Хвала, хвала! Извините, извините, хвала, извините!

Хаха…богови…заиста божански пламен, цврц!

– И?

– Шта и?! Не смарај! Тезгарење! Грррр!

Четврто вече. Фино, није гужва. Добро, волим овог писца. Сигурно ће бити боље него синоћ. Јао, опет морам! Ааааа!

– Молим Вас, опет као синоћ. Извините, молим вас. Хвала, хвала! Извините, извините, да, то тамо је моје, извините, хвала много!

Уффф…па добро, није лоше. А увек сам се питала како је преживео … ни с овима, ни с онима. Интересантно. Јао, сутра ће опет бити фрка! Гужва. Јеботе, опет морам да дижем људе. И то кога све померам. Жена ми обезбедила карте, а ја је померам. Мислим, стварно, где си гледала кад си узимала! Уф, кад сам глупа!

Пето вече. Опет помоћне столице. Па да, опет звезде. Горе од богова не може бити. Ајд, видећемо. Уф! Опет морам! Јаооооо!

– Молим Вас, може једно.

– Знаш…

– Дакле, пето јубиларно померање! Осмех – као.

– Ма, грешка, леви и десни партер. Тамо је моје место.

– Па, што онда не седиш тамо? Осмех – као. И ја осмех – као.

Јебем ти, како се ово увек мени дешава? Гледај, глупачо, следећи пу! Карте су да се гледају. Види, супер се сналази с колицима. Па, што онда не седиш тамо? Па, лепо жена каже. А шта је па мука и да се помере једно место. Ал`, пет вечери! Па, јесте, глупа сам! Ух, што мрзим ово! Е, види и њега. Аха, она је баш супер! Па, да ми смо друштво предрасуда. Тачно! Аха! добро је… Фино! Фино! Људи професионалци! Али, оно прво вече је било – уф, не-по-нов-љи-во! Страва!

– Гласачке листиће можете убацити у кутију испред.

– А где је тај листић? Ја нисам добила.

– Нисам ни ја.

– Како? Па, било је с комплетом.

– Мени нису дали.

– Ни мени. Идем да питам.

Ма, све што нећу! Ја знам шта је било најбоље. Изгласаће их остали. Немам намеру да сад идем и за листић. Јеботе, преседе ми фестивал! Али, она прва представа била је најбоља!

Али, стварно! Како да се извиним женама?! Па што не седиш на свом месту? Осмех… Ипак, баш ми глупо. И кога сам померала! Уф, брука!

И даље не завидим људима који живе у великим градовима. Чак ни због мноштва позоришта. Тамо никад не бих успела да пет вечери заредом померам људе за једно место у лево.

P.S.

Пето и шесто вече сам прескочила. Ипак, и ја знам за срам.

P.P.S.

Прва представа – најбоља! Браво и за стручни жири!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s