Писање назива улица

Правопис Матице српске, 2010:

1 2

С обзиром да сте прочитали правило, требало би да знате одговор на питање како се исправно пише:

Станујем у улици Владике Данила.

или

Станујем у Улици владике Данила.

 Зашто су дали пример Станујем у Владике Данила као најширу формулацију, а нису објаснили станујем у Улици владике Данила, иако горе пише да се исправно ова улица пише Улица владике Данила, а по оном што следи требало би писати Живим у улици Владике Данила.

Правило каже да се реч улица пише МАЛИМ СЛОВОМ ако је сувишна и нема је у основном облику назива. И од свих улица у Србији нађоше пример улице Илица у Загребу! И није битно што је у Загребу, него откуд знам како се та улица зове,  да препоручим својим ђацима ,,чек- листу“ пре адресирања коверте:

 • написати писмо
 • укуцати назив улице у Гугл претраживач
 • пронаћи улицу на мапи, и кренути у интернет шетњу до табле са називом улице
 • ако је реч улица сувишна, пишите је малим словом
 • ако је реч улица део назива, пишите је великим лсловом
 • уколико вам није јасна сувишност тј. несувишност исте, погледати у важећи правопис
 • ако вам је после објашњења у правопису, правило јасно као и пре читања истог, уздати се у се и у своје кљусе, адресирати коверту и надати се да је поштар правописно неписмен
 • срдачно, ваша наставница 🙂

Ако вам се чини да претерујем, прочитајмо правило из Правописа до краја!

Додају да се каже улица Зелени венац (реч улица написана малим словом, по претходном упутству да оно што можемо избацити, дакле што је сувишно, може се писати малим словом; а што бисмо га уопште писали ако је сувишно?). Да ли то значи да свако дете и свако од нас треба да зна да ли се улица зове Улица владике Данила или Владике Данила? На крају, а у ствари на почетку ове муке с улицама, поставља се питање ко ће још рећи да живи у улици Зелени венац с обзиром да ће рећи Станујем на Зеленом венцу! А како ћемо знати да ли је реч улица саставни део или није, ако на свакој табли на почетку имамо УЛИЦА:

Овако, ако немате боље решење, послужите се оним које користи неколицина нас србиста који воле српски језик без заврзлама –  једноставно и јасно:

АКО РЕЧ УЛИЦА СТОЈИ НА ПОЧЕТКУ НАЗИВА – ПИШЕ СЕ ВЕЛИКИМ СЛОВОМ:

Живим у Улици владике Данила.

АКО РЕЧ УЛИЦА СТОЈИ ИЗА – ПИШЕ СЕ МАЛИМ СЛОВОМ:

Живим у Владике Данила улици или обичније Живим у Владике Данила број 55.

🙂

Чича мича, готова прича!

Па не баш!

Претраживала сам мало по интернету и не нађох решење ове заврзламе. Јеца се бавила овим питањем, али ту наиђох на Улицу Косовску. Ја живим у УЛИЦИ ШУМАТОВАЧКОЈ и скоро ме колегиница исправи да треба писати Улица шуматовачка, јер је друга реч присвојни придев на -чки, па се по правилу пише малим словом…

Дакле:

Станујем у Шуматовачкој улици.

Станујем у Улици Шуматовачкој. Станујем у улици Шуматовачкој.

Станујем у Улици/ улици шуматовачкој/Шуматовачкој.

Први пример је јасан и тачан – улица се зове Шуматовачка улица, прва реч назива пише се великим словом, заједничка именица после тога пише се малим словом.

Други пример ме већ збуњује у односу на правило – улица потребна или не, мало или велико слово?

Трећи пример мало или велико Ш?

О људи моји, стрепећи да не испаднем глупа у друштву, да ја ипак понудим деци ону ,,чек-листу“?

СРПСКИ ЛАКО РЕШЕЊЕ:

Понекад треба бити досетљив, па можете смислити и своје решење:

Живим у Шуматовачкој улици. Станујем у Владике Данила бб. 🙂

5 thoughts on “Писање назива улица

 1. Иначе не коментаришем чланке на интернету али сад сам морала.
  Живим у Бања Луци. Имам троје деце. Они иду: 1. разред гимназије, 6. и 4 разред основне што одговара 5. и 3. разреду у Србији. Досад су од три учитељице и не знам колико наставница српског ( бар три које су се измењале док је син ишао у више разреде) научили да се реч „улица“ пише великим ако је на почетку назива, а малим када је на крају назива, значи: Улица београдска,а Београдска улица. И ја сам то усвојила и примењивала у својим текстовима, писмима и сл. Али јуче је средња ћерка дошла са питањем кад се „улица“ пише малим а кад великим јер је њима наставница поменула то правило да је некад та реч испустива (вишак) а некад не… И како сад ја да знам кад је реч „улица“ неопходна а кад може да се прескочи па да у складу са тим користим велико слово? И још да то објасним детету да оно уме да примени?.. Не очекујем од вас објашњење и сами сте рекли да га нема али ти људи који састављају правопис????!#!@

 2. Управо сам била сведок сличној ситуацији- у ОШ “ М.П.Алас“ у Београду, учитељица је деци 2. разред дала у тесту део текста: …“у Земуну у улици Вука Караџића…“ један овакав збуњујући изузетак и смањила оцене онима који су уписали Улица. Да ли децу 2. разред треба оптерећивати оваквим изузецима и смањивати им оцене? Не желим никоме да се мешам у посао али бих ово питање свакако поставила директору школе и педагогу, као и самој учитељици да ли је исту лекцију радила у 2. основне.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s