Плакат – основе и израда

Плакат, eng. постер, оглас.

Плакат или постер је саопштење за јавност великог формата, најчешће на папиру, које се у већини случајева састоји од слова и слике и које се истиче на јавном месту у циљу рекламе.

Добар постер има ЈАСНУ ПОРУКУ, визуелно је ПРИВЛАЧАН и лако се чита са удаљености од 1- 2 метра.

Плакат настаје из потребе да се неки садржај представи за кратко време. Најједноставније је СЛИКОМ уз кратки текст или натписе представити нешто великом броју људи за кратко време.

Дакле, плакат мора да сажето исприча причу или да причу прикаже сликом и речју тако да та цела композиција привуче пажњу, да заинтересује посматрача за то што је представљено – да пожели да сазна нешто више о путовањум или да погледа тај филм или да присуствује том концерту или набави ту књигу.

Овај текст настао је из потребе да се помогне учесницима 1. Фб изазова Читалића – Плакат за путовање из књиге.

1. plakat

Дакле, ради се о путовању, дестинацији из књиге која може бити имагинарна (као Нарнија) или стварна (Лондон, Беч, Крф). Можда се ради о једном месту, можда је жеља да будемо организатори путовања које за нашег књижевног јунака траје више дана или посећује више места.

Кад дефинишете које путовање бирате, добро би било да осмислите најбоље ликовно решење за то путовање, за оно што хоћете да ,,продате“ потенцијалним купцима тог путовања, у овом случају члановима жирија.

Погледајте мало плакате туристичких агенција. Размислите чиме вам пажњу привуку кад маштате о томе где бисте путовали или кад убеђујете родитеље да је ипак боље да идете у Грчку, а не на Голију. 🙂 На многим плакатима ,,вриште“ попусти, погодности, додатни садржаји…

Разгледајте по интернету, много је места налик овом https://www.postermywall.com/ где ћете наћи стотине плаката, које можете и сами да измените и направите свој плакат, можда баш за овај задатак.

Помоћ пријатеља:

Било би најбоље да знају о ком се путовању ради и без тога да ви напишете наслов књиге и име писца, али да бисте били сигурни да ће погодити о чему је реч, будите домишљати и креативни – агенција може да носи наслов књиге, а тур. водич може да буде писац.

Упс, сад ће знати да сте ову идеју добили од мене! 🙂

Дакле, будите јасни, сажети, домишљати и креативни!

One thought on “Плакат – основе и израда

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s