Тестови са такмичења

Када неко каже да ће лако српски за спреми за овај тест или онај испит или слично, ја се најежим. Не зато што сумњам у способности оног ко је то изговорио, већ зато што као неко ко се посветио изучавању српског језика, могу да тврдим да од свих друштвених наука, језици највише личе на рупе без дна. Никад не знаш све!

Дивим се деци која иду на такмичења из српског, као и наставницима, који им стрпљиво објашњавају још један, па још један, па још један…изузетак!!! Свако нормалан ће се сада запитати зашто је потребно запамтити све те изузетке, када се податак о томе може наћи у трену на интернету, у некој граматици, приручнику, уџбенику и сл. Ја јавно одговарам да НЕ ЗНАМ зашто је битно пунити деци главу тонама информација, које ће можда једном или ниједном употребити у животу, али имам утисак да је такмичење из српског језика последњих година постало шампионат у издржљивости (ако волиш српски, докажи учествовањем на такмичењу где питање доноси 1 бод, а подразумева тачне одговоре на више захтева-ако само један погреше, деца губе пола поена, а за више од 1, губе сео поен).

Тестове  са такмичења из српског језика могу на интернету пронаћи само упорни, јер Друштво за српски језик објављује само информацију о Збирци задатака са такмичења, која, наравно, не може бесплатно да се преузме.

Мислим да је развијање љубави према српском језику у времену у коме сви “лајкују“, “хакују“, “дринкају“ и сањају “стејџ“, племенитост изнад сваког економског интереса, па зато свима који трагате за тестовима желим да помогнем и допринесем популарисању српског језика и књижевности. Међутим, не смемо објављивати тестове које Друштво за српски језик после одржаних такмичења објављује у збирци, коју можете наручити преко сајта Друштва http://drustvosj.fil.bg.ac.rs/index.htm.

Зато вас, колеге и ученици, који се спремате за такмичење из српског језика, позивам да путем имејл адресе у КОНТАКТУ сарађујемо. И колега Боске, како видех из коментара ниже је расположан да помогне.

http://www.boske.rs

А, док не ,,наватају“ колегу Топлицу, топло препоручујем баш ову страну→Одељење учитеља Топлице

105 thoughts on “Тестови са такмичења

  1. Izvinite, zeleo bih da pitam da li je neka velika razlika izmedju zute gramatike Stanojcica I Popovica I gramatike koju su isti izdali 2008. Godine? Ja imam ovu iz 2008, ali ne znam je li ona dovoljna za spremanje za takmicenje.Treba li da nabavim zutu? Inace, srednjoskolac sam.Hvala unapred.

  2. Mожете ли ми молим вас послати тестове са окружних такмичења из српског за пети разред.Сутра је такмичење и желим још да вежбам.ХВАЛА УНАПРЕД!!!!

Постави коментар