Књижевна олимпијада

Друштво за српски језик покреће дуго очекивано такмичење из књижевности – Књижевну олимпијаду, која ће бити организована за ученике 7. и 8. разреда у Карловачкој гимназији, која се понудила за домаћина, као што је то школа у Тршићу за републички ниво такмичења из познавања српског језика и граматике.

Све о овом такмичењу, као и резултатима, такмичењима, наградама и сл. на сајту Друштва под ознаком 03.01.2013. | Информатор за 54. Републички зимски семинар можете преузети овде. – објављено 6. јануара 2013. 

субота, 9. фебруар 2013.

Ово је сада додатак на првобитни чланак, и то скоро месец дана после, а инспирисана сам мноштвом коментара колега који су зачуђени вешћу о организовању Књижевне олимпијаде за коју су сазнали 5 дана пре одржавања. Коментари су различити, планови неприлагођени, многи мрзовољни, неки ужурбани да ипак пријаве своје ђаке… Школска управа је послала допис са упитом о броју ученика који иду на Књижевну олимпијаду, а неке колеге нису ни чуле да се она организује!?

Е, сад, нећу оправдати колеге које се не мешају у свој посао! То што нисмо чланови Друштва за српски језик или не идемо на Зимске сусрете, не значи да не треба да сазнамо какве су новине пред нама. Кад нам деца не донесу домаћи, јер су били одсутни претходни дан, па им главни изговор буде Нису ми рекли! ја обично питам А кога си питао?

Истовремено, ово је још један наук Друштву да без оних који треба да реализују програме који су осмислили, неће много бити успешна акција, бар што се тиче броја учесника, деце која једва чекају да покажу колико воле књижевност. Не знам колико у Србији има наставника српског, нити колико је њих члан Друштва за српски језик и књижевност, нити колико их је било на Зимском семинару. Ако то није идентична бројка, онда је било потребно обавестити остале. Ако је обавештавање кренуло на време, онда је било доста шумова на везама 😦

Књижевна олимпијада је дуго очекивана и врло битна, јер ће навести наставнике да протресу планове, удахну више живота и живости часовима, да још маштовитије наводе ученике на читање. Управо због тога комуникација мора бити неометана, шумови идентификовани и отклоњени, јер љубитељи књиге и читања заслужују ово такмичење! 🙂

А за све колеге и ученике, који су ми се ових дана се обраћали за помоћ, као и за оне који још нису видели тај сајт, потражите тестове на сајту Знање није баук .

Срећно свима! 🙂

17 thoughts on “Књижевна олимпијада

  1. Možda je tema za razmišljanje, da li je oduševljenje s uspostavljanjem književne olimpijade bilo preuranjen? https://knjizevnotakmicenjeprigovor.wordpress.com/2016/04/03/drustvo-za-srpski-jezik-i-knjizevnost-prigovor/
    Udžbenici koji su na listi MPNTR za naredne tri godine (od 2016/17 do 2018/19 su odobreni 2008 2009 i to Zavoda za udžbenike i Klett (jedan od saradnika na njima je Zona Mrkalj?!?!?) Deca izgubla bod zbog ne prilagodjenosti udžbenika Pravopisu 2010, ili zbog toga sto Društvo nije uzelo u obzir činjenicu da su ovakvi udžbenici deo nastavnog plana i programa koje se i prati na ovom takmičenju kao i na ostalim.
    Takodje objavljivanje konačnih rezultata, a da na prigovore nije odgovoreno. To je postalo tradicija u Društvu, itd…. itd.
    Roditelj sam deteta koje je samo izabralo da mu jezici budu ljubav, voli da se takmiči, ide na republičko iz engleskog jezika. Interesantno je i da medju nastavnicima srpskog jezika vlada skoro pa grobna tišina i ćutnja kao da se boje nekog nečeg…
    Počinjem skretati sa teme, pa ću završiti. Hvala….
    Dijana

    • Мислим да сте у праву у свему осим у оном да србисти ћуте. има на скоји говоримо, али борба није лака, корење се дубоко пустило, треба много тога мењати. Ово објављујем како бих потврдила ваш коментар, а затим бришем овај чланак.
      И јављам да смо направили такмичење које деци користи а не искориштава их, и трудимо се да слушамо колеге, а не универзитетске професоре који никад нису ушли у учионицу. Погледајте https://citalici.wordpress.com/
      Хвала на коментару, тек ћемо о овој теми!

Постави коментар